Директорката на ДГ „Зорница“ в Самоков Мария Япракова се пенсионира след 22 г. на поста, учителките я изпратиха със сълзи

Япракова и досегашните колежки - Даниела Янева, Нушка Борисова и Любка Благоева 

 

Япракова и новата директорка Евелина Големинова
Със сестрата на ДГ “Зорница” Любка Благоева 

Директорката на ДГ „Зорница“ в Самоков Мария Япракова се пенсионира на бурно парти, тя покани колегите си в местен ресторант, където отпразнуваха събитието. Всички досегашни колеги на Мария Япракова от Детска градина „Зорница“ уважиха поканата й да празнуват с нея. Много усмивки, букети и пожелания за здраве и щастие получи досегашната директорка. Колегите й едва сдържаха сълзите си при поздрава с песента. „Учителко любима, целувам ти ръка“. По време на изпълнението на певицата в ресторанта всички учителки прегърнаха досегашната си директорка и танцуваха на дансинга, смайвайки останалите посетители в заведението.

Мария Япракова започва да работи едва 19-годишна. Завършва Института за детски учители, след това и висше образование в Благоевград, където бил филиалът за ПУП и НУП на СУ “Св. Климент Охридски“. „Силните емоции са типични за Стрелците, но Япракова в определени моменти в работата доста солидно умееше да ги владее, да запази самообладание и да остане дискретна“, казват за нея учителките.

Мария Япракова беше директор на „Зорница“ 22 години. Заема длъжността на 22.09.1994 г. Преди това е била директор и директор с група на други места. Тя е първият шеф на първата ведомствена детска градина в града към предприятието  “Самоковска комуна”. Там работи също 22 години.

“Ако трябва с една дума да определим досегашната ни директорка, това е “дипломация”. Дискретността на Мария Япракова създаваше атмосфера на доверие, а умението й да подкрепи в труден момент всеки един екип на градината, със сигурност ще остави трайни спомени у бившите й вече колежки. Всичко това се отрази и върху авторитета и развитието на “Зорница”, на имиджа й в Самоков и извън града”, споделят учителките от детската градина.

“Искам всеки ден да правя по нещо добро”, споделя често Япракова. Тя е омъжена, майка е на син и дъщеря и баба на четири внучета. “Аз съм щастлив човек, работих това, което исках и обичах, а сега имам най-голямото богатство – моите внуци. С професията си на учител сбъднах детската си мечта”, казва Мария Япракова.