Добра Михалкова, Цветанка Илиева и Василка Кръстева свариха 100 кг фасул за Бобфеста в Радуил, певицата Катя Арнаудова от Благоевград с награда

 

Хора от пет ката се виха в самоковското село Радуил за 15-ото юбилейно изданание на Бобфеста. В него участваха 70 състава от България и от Македония, а гостите през двата празнични дни бяха около 800. За тазгодишния фестивал в двора на църквата в селото се свариха 100 кг фасул в 5 казана. Гозбата бе приготвяна в продължение на два дена от майсторките на фасула Добра Михалкова, Цветанка Илиева и Василка Кръстева. Куранът бе осветен от отец Николай Аршинков. Начало на фестивала постави известният поет, краевед и родолюбец Георги Божилов-Гебо.

Преди няколко години той почина, но традицията бе продължена от съпругата му Димитрина Божилова. Помагат й кметът на село Радуил Любомир Димитров и местното читалище. Официални гости на Бобфеста бяха депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев, зам.-губернаторът на Софийска област Николай Николов и много други. Милушев и ГЕРБ-Самоков официално поздравиха жителите на с. Радуил. Димитрина Божилова също отправи поздрав към участниците и гостите на Бобфеста за здраве, късмет и добро настроение. „Щастлив съм, че селото ни успя да привлече толкова много гости и да ги нагости с екорадуилски боб“ – призна кметът на селото Любомир Димитров. Фасулът на Радуил е със сертификат от Пловдсивския панаир от 1900 г., носещ парафа на цар Фердинанд.

Кметът на село Радуил Любомир Димитров даде специална кметска награда на детския ансамбъл от Радомир. Журито бе с председател академик Иван Тодоров – хореограф, и в състав Борис Вълков – хореограф, д-р на изкуствознанието Веселка Николова – етномузиколог.

Първа награда спечелиха ансамбъл „Китка“ от Македония, ансамбъл с. Гецево – Разград, певческата група от село Горни Окол, Самоковско, и мъжка певческа група от село Говедарци.

Втора награда спечелиха групата от село Костенец, певческата група от село Райово, мъжката и женската певческа група от село Маджаре, певците от Чирпан и от Пенсионерския клуб №2 в Пазарджик. За трета награда се пребориха танцовите състави на Мало Конаре, село Прибой, село Живково и танцьорите от кв. „Подуене”. При индивидуалните изпълнители на първо място се класира певицата на село Ресилово, второ място спечели Катя Арнаудова от Благоевград, на трето място бе класирано Трио „Славей“ от село Марица.

При детските състави в тройката са: децата от Читалище „Младост“, втори са децата от село Прибой, Радомирско, които се изявиха със словесен хумор, на трето място бяха класирани танцьорите от село Говедарци.

Организаторите бяха обещали на финала хората да продължат до зори и думата беше спазена, но късно вечерта излезе хала и принуди да се съберат набързо сергиите и да се приберат всички по домовете си.