Доставчик №1 на асансьори за Банско и Разлог Маринков стартира смяна на асансьорните врати с автоматични, читатели: „По-добре да няма асансьори, за 5-етажен блок ще ни теслосат с под 10 000 лв.!”

Баща и син Валентин и Николай Маринкови

Председателят на ДАМТН Горновски удря рамо под мотото: “Здравето и животът на хората нямат цена“

Фирмите от поддръжката: „Това е дране! Бизнесмените, които лобират за въвеждането на тази идея, са производителите на асаньори „Изамет 1991 ООД” –Дупница, на Илия Златанов, „Изамет – асансьори и експлоататори” -Гара Искър, на Явор Златанов, „Уникен” на баща и син Николай и Валентин Маринкови”

Председателят на асоциацията на асансьорния бранш Николай Маринков лансира шеметна бизнес стратегия за цялостна подмяна на вратите на асансьорите и заменянето й с автоматични.

Петър Горновски

Иновацията ще бръкне много дълбоко в джоба на бедните хора, но ще донесе колосални печалби на бизнесмените от асансьорния бранш, категорични са живеещите в жилищни блокове.


Илия Златанов

Идеята лъсна на въпрос на водещата Юлия Стефанова в предаването „Денят започва“ – „Как да разберем дали асансьорът е безопасен, какво да гледаме?“. Председателят на ДАМТН Петър Горновски прехвърли топката към представителя на асансьорния бранш Николай Маринков, който не даде отговор на въпроса, а поде новата идея, като каза: “Най-значителното при асансьорите в България е, че огромна част са с полуавтоматични – да дръпнеш сам вратата и да си отвориш, нямат автоматична врата и кабинна врата, която да предпазва при движение на асансьора.

Дилян Пенчев

В Европа още през седемдесетте години са отхвърлени тези врати и са заменени или модернизирани, а в България повечето асансьори са такива“. Лансира смяна на вратите, без да има основателна причина.

„Полуавтоматичните врати поддържат ли се, няма проблем да се ползват. Във всеки асансьор има упътване за използването му, ако се спазва, пак няма проблем”, категорични са фирмите, поддържащи асансьорите в страната.

Явор Златанов

„Колко средства ще влязат във фирмата на Маринков, който се бори да наложи смяната на вратите, и това не е ли идея, която съдира кожата от гърба на и без това обеднелия български народ?“, питат читатели на вестник ВЯРА.

Простата аритметика сочи, че един комплект шахта с кабинкова врата с преустройството излиза около 3000 лв., само за 5-етажен блок смяната на вратите ще излезе 8-10 000 лв., зависи от тарифите за работа на фирмите.

„Защо председателят Горновски не реагира, а остави Маринков да лансира своя начин за бърза печалба, рамо ли удря под благовидния мотив „Здравето на хората е по-важно от парите?”, питат възутени читатели на в. „Вяра”, гледали предаването и добавят: ”В България нямаме големи сгради, нямаме небостъргачи, нямаме нужда от нови плъзгащи се врати. По-добре да затворим асансьорите, отколкото да заставим възрастни хора с 200 лв. пенсия да ги дадат за нови врати”.

Интересното в случая е, че бизнесмените, които лобират за въвеждането на тази идея, са производителите на асаньори „Изамет 1991 ООД” – Дупница, на Илия Златанов, „Изамет- асансьори и експлоататори” – Гара Искър, на Явор Златанов, „Уникен” на баща и син Николай и Валентин Маринкови и др. производители на асансьори.

„Защо трябва да се вземат и последните пари на българина, без да има изисквания за това. Защо трябва да влезе като задължително изискване, на базата на кой документ, само шепата бизнесмени ли ще спечелят, или определен брой заинтересовани бюрократи в държавата?”, питат още читателите.

Потърсен за коментар, Дилян Пенчев, член на УС на национален браншов съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори”, заяви: „По тази тема асоциацията ще направи официална среща в София. Нужно е да обсъдим вариантите и да стигнем до единно мнение по темата със смяна на вратите с автоматични. На този етап ще се въздържа от личен коментар, защото представлявам 40 фирми и точно по тази причина мненията трябва да се окомплектоват в едно. Евентуалната цена например за 5-етажен блок ще бъде много по-малко от 10 000 лв. Ще бъде много по-малка сума, но това също трябва да се обсъди. Целта на срещата е именно да се стигне до работещ вариант”.