Достигнат e пикът на грипната епидемия

 

  • В 619 училища в страната не се провеждат учебни занятия

За четвъртата седмица на тази година има леко намаляване на броя на болните от грип, което означава, че е достигнат пикът на епидемията. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в понеделник пред БНТ.

“През последната седмица около 121 хиляди са болните. Ако резюмираме – първата седмица бяха 40 хиляди, втората – около 100 хиляди, 139 хиляди – третата седмица, и сега са около 120 хиляди – известно спадане. Едва другата седмица ще можем да кажем дали това ще доведе до спад, до отмиране на епидемията“, каза Кантарджиев.

В Националната референтна лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести за месец януари са били изследвани 772 материала. 273 са положителните проби, от които около 240, или 84%, са от групата Б “Ямагата”, уточни той и допълни, че по това се различаваме от Европа.

Същевременно в понеделник беше обявена грипна епидемия и на територията на областите Враца и Монтана, където до второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Преустановяват се и учебните занятия от 30 януари до петък – 02 февруари, включително.

В областите Русе и Кюстендил е обявена грипна епидемия от вторник, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчано преустановяване на учебните занятия в общината от днес (вторник, 30.01.) до 2 февруари включително.

Поради обявена грипна епидемия в 619 училища в страната в понеделник нямаше учебни занятия, съобщиха от образователното министерство. 138 училища в област Бургас са в грипна ваканция до 2 февруари включително. В София – област няма да има учебни занятия в 98 училища. В София- град 276 училища няма да учат до 6 февруари включително. В област Габрово в 13 училища няма да има учебни занятия. Обявена грипна ваканция има в 47 училища в област Хасково и в 44 училища в област Ямбол.

В понеделник не се провеждаха учебни занятия и в 2 училища в област Видин – СУ “Хр. Ботев“ – гр. Белоградчик, в ОУ “Васил Левски“ – с. Бойница, както и в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци – община Долна Митрополия, област Плевен.

В София-област грипната ваканция се прекратява. От вторник учениците са на училище.