Дупничанинът Р. Иванов осъди АПИ заради катастрофа, пропаднал в дупка на пътя при Крайници, потрошил колата си и изпаднал в шок

 

  • Агенцията му плаща над 1700 лв. за претърпените вреди

Агенция “Пътна инфраструктура” ще трябва да плати над 1700 лева обезщетение на дупничанин, претърпял пътнотранспортно произшествие (ПTП) заради необозначена и необезопасена дупка на пътя, съобщават от Районния съд в Дупница. Съдия Миглена Кавалова осъди агенцията да плати на потърпевшия Р. Иванов 1200 лв., обезщетение за неимуществени вреди, настъпили в резултат на произшествието и 512,30 лв. разноски по делото. При произшествието отпреди близо 1 година колата била сериозно повредена, а ищецът и приятелката му, която пътувала с него, изпаднали в шок.

Инцидентът е от 2 декември миналата година. Към 17,40 часа, управлявайки семейния автомобил „Сеат Толедо” по пътя от село Крайници в посока гр. Дупница по главен път II-62, в района на производствената база на „Енергосервиз инженеринг“ ООД, до отклонението за т.нар. Червенобрежки рибарници, шофьорът попаднал на необозначена и необезопасена дупка на самото пътно платно. При озоваването на автомобила в дупката Иванов почувствал силен удар, чул се характерен шум от счупена броня и шум от радиатора на колата. Шофьорът изпитал внезапен шок и ужас, тъй като първоначално не можел да осъзнае причините за случилото се. С него пътувала и приятелката му, което още повече засилвало тревогата му. В момента на произшествието потърпевшият се движел със съобразена с пътните условия скорост, нямал нито едно нарушение на правилата за движение по пътищата. Той използвал семейния автомобил, като полагал необходимите грижи по експлоатацията му, поради което винаги го поддържал в много добро техническо състояние – непосредствено преди произшествието бил правил преглед на техническата му изправност, подготвяйки го за движение през зимата. Въпреки това не успял да види дупката, която се намирала в средата на пътното платно – било невъзможно в тази част на денонощието да забележи навреме това препятствие. След като се съвзел от шока и ужаса от ПТП-то, шофьорът видял, че много сериозно е пострадала предницата на автомобила – огледал се наоколо и не видял да има поставени знаци или някакви други видими обозначения за наличие на неравност по пътното платно на този участък от главен път II-62. Потърсил веднага съдействие от органите на Пътна полиция, отзовали се дежурните служители на Районното управление на МВР в Дупница, които дошли на мястото на ПТП. След оглед на мястото на произшествието и на щетите по автомобила от полицията съставили констативен протокол, в който отразили наличието на препятствие на пътя – намираща се на платното за движение дупка с размери 50 см на 100 см и дълбочина 15 см, отразили и точното място на настъпване на ПТП. В констативния поротокол полицейските служители удостоверили и видимите щети по автомобила – счупена предна броня и решетка отдясно, спукан радиатор. Проверката за употреба на алкохол била отрицателна.

Последвала жалба в съда, който взема решението си, предвид случилото се, разходите за възстановяване на колата, за лекарства на стресирания от произшествието шофьор, на когото се наложило да посети психиатър, и претърпените от него значителни неимуществени вреди.

Решението може да се обжалва пред Кюстендилския окръжен съд в двуседмичен срок от получаване на препис от него.