Дупничанка: В магазин „Аврора” в Бобов дол подвеждат с цените на стоките, взеха ми 15 лв. за тениска, за която пишат, че струва 4 лв.

На рафта е поставена невярна информация, че цената на тениските е 4 лв., а на касата те се таксуват 15 лв.

 

Комисията за защита на потребителите проверява обекта по сигнал на „Вяра”, Габриела Руменова от КЗП: Не видяхме нарушение

В магазин „Аврора” в Бобов дол продават стоки с цени, които не съответстват на етикета и на касата, установи екип на в. „Вяра”.

Магазин „Аврора”

Преди около месец клиентка на обекта, намиращ се в центъра на миньорския град, бе подведена да си купи стока, струваща няколко пъти повече от обявеното, подумите й. „Магазин „Аврора” подвежда с невярна информация за цени на стоки.

Над тениската ясно личи етикетът с цена, че въпросната стока струва 4 лв.

Конкретният случай е за тениска, купена на 5 декември 2017 г. На рафта, на който имаше тениски HUE, бе поставена цена 4 лв. На касата обаче тениската бе таксувана за 15 лв., които платих. Не обърнах внимание, че има разлика в етикета на рафта и удържаната сума на касата, защото бях купила и други неща. Освен това бързах, след мен имаше и други клиенти, на които трябваше да освободя място на касата. Едва след като се прибрах вкъщи и разгледах касовата бележка, разбрах, че за тениската съм платила 15 лв. Това е видно и от касовата бележка, която пазя. Ако бях разбрала веднага, щях да реагирам. Меко казано, некоректно е да се пробутват стоки с лъжлива информация”, оплака се клиентката, която засега настоява за анонимност.

Габриела Руменова

„Случаят не е маловажен, тъй като неслучайно на въпросния рафт е поставена почти 3 пъти по-ниска цена от тази, която се плаща. Никога нямаше да дам 15 лв. за тази тениска, ако върху стоката или на рафта беше написана тази цена. Очевидно това е начин да се подведат клиентите и магазинът да печели.

Касовата бележка със стойността на закупената тениска

Разполагам със снимка на касовата бележка, както и със снимка на рафта с въпросните тениски, направена на следващия ден (06.12.2017 г.) от моя близка. Тя видяла, че на около метър от тези тениски има и други, които явно са по 4 лв. Същата се уверила, че на много от стоките няма етикет, залепен на самата стока или на рафта. Моята близка поискала да си купи кафе 3х1 – 10 бройки в пакетче – имало два етикета един до друг, попитала 3.00 или 3.20 е цената, отговорили й – 3,20 лв. Никаква друга стока не е имало до пакетчето.

Защо за една стока има две цени?

Кой позволява на търговци да продават стоки без етикети, без ясно обявени цени?”, допълва клиентката. Тя подаде жалба в Комисията за защита на потребителите (КЗП), настоява от магазин „Аврора” да й възстановят сумата за закупената тениска. Готова е да им върне тениската, оказала се много „солена”.

Магазин „Аврора” се държи от фирма „ЕДИ -К” ЕООД, с адрес в дупнишкото село Крайници, ул. „Генерал Заимов” №9. Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик и управител на въпросната фирма е Надежда Кирилова Кърнолска. Дружеството е с предмет на дейност „Покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид; търговия на дребно чрез вендинг автомати; производство на закуски и хлебни изделия; продажба на стоки от собствено производство; търговско представителство и посредничество; външнотърговски сделки; комисионни, спедиционни и превозни сделки в страната и в чужбина; складови и лицензионни сделки; стоков контрол; сделки с интелектуална собственост; хотелиерство, туристически, рекламни, информационни, програмни, козметични, сервизни, строително-монтажни и довършителни и други услуги; покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, лизинг, маркетинг”.

След подадения сигнал от Комисията за защита на потребителите отговориха веднага. Увериха, че жалбата ще бъде заведена и ще бъде извършена проверка в магазина: „Това несъмнено представлява нелоялна търговска практика, за което комисията ще се произнесе след извършване на проверка по Вашия сигнал”.

От ведомството допълват: „Вие сте в правото си да поискате от търговеца да Ви възстанови заплатената сума за покупката, тъй като касовата бележка е доказателство, че сте заплатили за стоката значително по-висока от обявената цена”.

Вчера в редакцията се обади Габриела Руменова от КЗП, която обясни, че от комисията са извършили проверка, но не са установили нарушение. Руменова предложи измамената клиентка да отиде в офиса на КЗП в Дупница, за да запознае с конкретния случай служителката Катя Попова и евентуално магазинът да бъде подложен на постоянен мониторинг. Последва и второ обаждане, при което бе предложено потърпевшата евентуално да се срещне и да разговаря с търговката, стопанисваща обекта.

„За съжаление обаче се оказва, че това е поредният случай, в който потърпевшият трудно може да докаже правотата си. За КЗК явно не са достатъчни предоставените им снимки”, коментира клиентката.

В. „Вяра” дава право на отговор на всички споменати лица.