Дупничанката Елица Василева номинирана за волейболистка №1 за 2017-а в света

 

Капитанката на волейболните ни националки Елица Василева е номинирана за волейболистка №1 за 2017-а в анкетата на един от най-големите специализирани сайтове WorldOfVolley.com.

В класацията са включени 5 жени и 5 мъже (обявено е, че ще са по 6), а гласуването, започнало вчера, ще продължи до 30 декември. След 24-ти обаче ще останат по 3-ма от претендентите за приза, които продължават във втората фаза. Василева е номинирана заедно с Тън Шу (Кит), Тияна Бошкович и Милена Рашич (Сър), Наталия Перейра Зилио (Браз). При мъжете пък избраниците са Максим Михайлов (Рус), Вилфредо Леон (Пол), Ървин Нгапет (Фр), Османи Хуанторена (Ит) и Йонадри Леал (Браз).

Женският ни национален отбор пък се завръща в Европейската лига за жени през 2018 г., стана ясно след срещата в централата на CEV. За последно нашите играха в този турнир през 2014 г., когато станаха 6-и. Сега те са в “златната” лига, където са 12 тима. Българките са в група “А” с Азербайджан, Украйна и Португалия. В група В са Хърватия, Унгария, Франция и Финландия, а в С – Чехия, Беларус, Словакия и Испания. Във всяка група се играят по 6 мача – на разменено гостуване. За финална четворка се класират първите в групите и 1 най-добър втори отбор. Общият награден фонд е 413 000 евро, а победителките печелят 125 000.

Първите два отбора от “Златната” Европейска лига ще се класират за новата “Чалъндж къп” на FIVB, където ще играят плейофни мачове срещу най-слабите от претендентите от Волейболната лига на нациите в съответния пол и да се борят за място в най-престижните състезания през 2019 година.