(ОБНОВЕНА) Дупнишкият депутат Ивайло Константинов за катастрофата на магистрала „Тракия“: Нулево е нарушението на водача, благодаря на Бога, че всички са живи и здрави!

Ивайло Константинов

Да благодарим на Господ, че при инцидента на магистрала „Тракия” не е станало нещо по-сериозно, нарушението на шофьора е нулево, коментира съсобственикът на „Юнион Ивкони“ и депутат Ивайло Константинов по повод инцидента с преобърнатия автобус.

„За съжаление такива неща се случват. Всичко е възможно – човек може 15 минути да кара, да се почувства преуморен и да направи беля. Версиите са десетки. Нарушението от всички страни е нулево. Инциденти с автобуси на фирми превозвачи се случват често за съжаление на фона на останалите държави. Наша задача е да предотвратим всички такива случаи, които водят до такива типове инциденти. Уверявам ви, че комисията по транспорта в парламента е изключително загрижена по темата и ще поработим доста здраво, така че подобни инциденти да бъдат предотвратявани. Само за последните 4 години има повече от 50 жертви на пътя от нерегламентирани превозвачи, които извършват такива типове превози. С оглед на това, че те зачестяват и при регламентираните превози, очевидно трябва да се предприемат по-драстични действия по отношение на промени в законодателството. Част от тези действия са единен контролен орган, който да проверява всичко това, защото единствените, които контролират ситуацията, са ДАИ. Те пък нямат пълномощие да контролират всички типове превозни средства. Цялата тази ситуация беше една от темите на обсъждането с превозвачите – че на цялостната организация изключително много тежи липсата на единен контролен орган. Така че ще правим всичко възможно в тази посока”, обясни Константинов.

С превозвачите обсъждахме още предстоящото създаване на браншовата камара и няколкогодишните им искания, които за съжаление до момента не са получавали нужното внимание. Нашата задача е да поработим и да отразим тези искания, като, разбира се, да синхронизираме законодателството и всички страни да бъдат доволни. Изключително важна кауза в това начинание ще бъде да регламентираме специализираните превози.

От 2009 г. до момента шофьорът на катастрофиралия автобус няма нито едно нарушение на правилата за движение и транспорт. Преди да тръгне на път във въпросната вечер, той е минал медицински преглед. А на автобуса е направена техническа инспекция, заяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FUbo_qIal7g