Eпископ Поликарп отслужи вечерня в Кладнишкия манастир

По време на богослужението бе изпълнен чинът на петохлебието, а за четец и певец бе постриган Димитър

На 6 декември Православната църква почита паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Много храмове и манастири на територията на Софийска епархия отбелязват неговата памет тържествено и го прославят като небесен закрилник.
Един от манастирите, който е посветен на светия Христов епископ, е Кладнишкият манастир.
По този повод на 5 декември бе отслужена тържествена архиерейска вечерня, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Във вечерното богослужение съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, свещеник Орлин Алексиев, и. д. игумен на светата обител, свещеник Станислав Иванов и дякон Никола Чочев.
Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.
Молитвено участие с пение на клира взе и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.
По време на богослужението бе изпълнен чинът на петохлебието, а за четец и певец бе постриган божият раб Димитър.
След празничната вечерна епископ Поликарп произнесе проповед за живота, делото и служението на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Изтъквайки неговите качества, заслуги и достоен живот, епископът насърчи вярващите да се изпълнят с подражание на светеца, както и да придобият най-доброто негово качество – целия си живот на Христа Бога да отдадат.
Епископ Поликарп припомни, че поводът за молитвеното тържество също така е и отбелязването на 180 години от последното възстановяване на манастира, от 1841 година.
Той се помоли Бог да прости ктиторите, дарителите и обитателите на манастира, въздигнали го за нов живот, както и за всички през вековете, дали част от своя живот за просъществуването до днес на духовния пристан. Молитвата с благодарност продължи и за всички, които днес се грижат за утвърждаването на манастира като духовен център в живота на хората.
След богослужението епископ Поликарп поздрави отец Орлин, който на 4 декември отбеляза своя рожден ден, както и отец Никанор, който пък на 5 декември чества своя рожден ден. За рождениците бе изпято многолетствие, като те бяха поздравени от всички с благопожелания за здраве, радост и придобиване на Христов мир.
Епископ Поликарп раздаде петохлебието и поздрави лично всички, присъстващи на тържеството.
Снимки: протойерей Костадин Тренев