Eрдоган: Отвоюването на Ал-Баб от ИД е въпрос на време

Целта на Турция е да бъде прочистен целият регион от джихадисти29-13-04-dogan

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турските военни части и съюзниците им от сирийските бунтовници са достигнали центъра на град Ал-Баб в Сирия. Според Ердоган градът е обграден от всички страни и отвоюването му от “Ислямска държава” е само въпрос на време.

Турският държавен глава добави, че целта на турската военна операция в Сирия не е просто превземането на Ал-Баб, но и прочистването от джихадисти на целия пограничен район, включително град Ракка. Крайната цел е да се прочисти район от 5000 квадратни километра, обясни Ердоган.

Турция от дълго време настоява за зона за сигурност за цивилните в северната част на Сирия, припомня „Ройтерс”. Според Анкара такава зона ще трябва да бъде гарантирана и от зона, забранена за полети. Ердоган посочи днес, че отново е обсъдил идеята със САЩ и Русия и че Турция е готова да помогне с изграждане на инфраструктура в зоната за сигурност, за да спре миграцията от Сирия и да позволи на мигриралите в Турция сирийци да се завърнат в страната си.