ЕК ще подпомага финансово държавите, които се стремят към еврозоната

 

Европейската комисия ще подпомага финансово чрез специален инструмент държавите, които се стремят да се присъединят към еврозоната.

Това е едно от четирите предложения на евроинституцията за засилване и задълбочаване на валутния съюз, представени в сряда. Т. нар. пътна карта предвижда създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага държавите от еврозоната в затруднено финансово положение, оформяне на пост на европейски министър на икономиката и финансите, законодателни мерки, а също и създаване на нови бюджетни инструменти.

Въпросните инструменти ще подпомагат държавите да извършват структурни реформи, но също ще се създаде и “специален механизъм за сближаване на държавите членки по пътя им към присъединяване към еврото”. Предложението от сряда всъщност доразвива обещания от председателя Жан-Клод Юнкер през септември финансов и технически инструмент за присъединяване към еврото. В пътната карта на ЕК обаче няма никакви подробности около това как ще функционира новият механизъм и какви финансови средства ще бъдат отделени за него. Одобряването му ще зависи най-вече от лидерите на държавите членки.

Пътната карта на ЕК за еврозоната се появява в момент, когато една от най-важните страни от валутния съюз, Германия, все още няма правителство, коментира Франс прес.

В началото на ноември след среща с премиера Бойко Борисов Юнкер заяви директно, че България е готова за еврозоната.

Не всички страни от еврозоната обаче споделят ентусиазма на председателя на ЕК за разширяване на валутния съюз. Австрия например е против такъв подход предвид историята с гръцката криза. Затруднения идват и от липсата на ясно и стабилно политическо лидерство в Германия. Комисар Йотингер предупреди в края на миналия месец, че очаква закъснения в реформите на еврозоната заради политическата криза в страната – локомотив на еврото.

По всички въпроси за бъдещата роля на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) да помага на изпадналите в затруднения страни от еврозоната, за общ бюджет или за министър на финансите на еврозоната “не можем да взимаме решения без Германия”, изтъкна неотдавна Йотингер пред журналисти в Брюксел.