Екип от жени чудо се грижи за комфорта на пациентите в санаториума на И. Генкова в Банкя, готвачът Р. Рачева: Поднасяли сме храна на Тодор Живков

 

Главният готвач на СБР „Ясен” на бизнес дамата Искра Генкова, която стопанисва и санаториума в Сапарева баня, Радка Рачева и главният сервитьор Керана Тонева са поднасяли храната на бившия първи Тодор Живков, на първия български космонавт Георги Иванов, на Цола Драгойчева и на д-р Мара Малеева, прекарала голяма част от живота си в самоковското село Говедарци.

Рачева и Тонева работят от цели 30 години в санаториума още от времето, когато СБР „Ясен” е била почивна база на ЦК на БКП. Тук първите хора на България са се подмладявали, отмаряли, възстановявали. Санаториумът черпи вода от лечебните извори на Банкя.

Радка и Керана са сред най-обичаните служители от санаториума, тъй като пациентите си облизват пръстите от вкусната храна и се чудят дали са в болница, или са в петзвезден хотел на олинклузив. Двете са достойни не само за орден за изключителен професионализъм, но и за Книгата на Гинес. От няколко години те са пенсионерки, но не отстъпват на най-младите си колеги, сред които е Радослава Неделчева.

Весела Стойнева – барман от 13 г.

От 17 юни 1986 година тук е постъпила на работа сервитьорката с най-силното чувство за хумор Емилия Лазарова. Тя сервира огромна порция смях на закуска на лекуващите се в санаториума, като разигра истински етюд. Отвори врата на ресторанта, погледна намръщено изпод вежди Радослава, която току-що приключваше разнасянето на чая за 150 души, с думите на 86- годишен грохнал и ядосан старец ревна „къде да седна, ма”. И получи отговор „на главата ми седни”.

После двете поясниха, че подобни ситуации са често явление. „С възрастните хора тук не е лесно, защото, когато им говориш едно, се оказва, че те разбират друго. Когато им посочиш къде да седнат, тръгват в друга посока и намират друга маса. Но ние сме свикнали с това, знаем как да обгрижваме и най-тежките случаи на склероза, парализа и какво ли не. Благодарни сме, че хората си тръгват от тук с подобрение”, каза Лазарова.

„От големите личности на България сме получили много комплименти, те са ни държали ръцете, изказвали са ни най- сърдечната си благодарност, искали са от нас рецепти. И големите личности, и обикновените хора искат едно – внимание и всичко да бъде направено с обич, като че е специално за тях. И ние това правим, стараем се и понякога едно благодаря е много повече, отколкото си представяте”, каза Радка Рачева.

Никой не може да предположи, че от близо 6-7 години е пенсионер. Тя е лека, красива, бърза, умна, мила и с вечно усмихнати очи. Като че за нея и колежките й са написани думите на кралицата от „Алиса в Страната на чудесата” – „за да стоиш на едно място, трябва да тичаш много бързо, а за да вървиш напред и да получаваш признание, трябва да тичаш двойно по-бързо”. Тези дами са успели да осъществят и двете части на посланието, защото притежават всички необходими качества. Те са амбицирани да служат на хората, отърсили се от всички трудности, които са ги сполетели.

Част от бойната дамска група в СБР „Ясен” е и Панайотова, която е бивш управител на вилата на профсъюзите. От 16 години работи в санаториума и предава занаята на Радослава Неделчева.

 

https://viaranews.com/2018/01/10/boboshevskiyat-gotvach-yordan-stoichkov-okolo-15-g-gotveh-za-todor-zhivkov-obozhavashe-banitsata-mi-i-dzholancheta-s-kopriva/