Екокатастрофа в Пирин! 15 млн. лв. ще струва възстановяването на изпепелените 16 000 дка гори в Кресна, 7 къщи изгоряха, местните: Пожарът е умишлен заради строежа на магистралата

 

Вътрешният министър Радев: Ситуацията е овладяна

 

Ситуацията край Кресна е овладяна от всички посоки, екипите на място продължават гасителните работи, съобщи вътрешният  министър Валентин Радев.

Екологична катастрофа остави след себе си пожарът. Близо 16 000 дка изгорели гора, треви и храсти, между 12 и 15 милиона лева ще струва възстановяването на гората и 50 години време, за да изглежда както до обедните часове в четвъртък, когато пламна пожарът в Кресненското дефиле, казват експертите. Според местните хора:

„Пожарът е умишлен, палят заради прокарването на магистралата, за да усвоят едни пари”, твърдят жители. В телефонен разговор с главния прокурор Сотир Цацаров министър Радев е бил запознат, че по случая с пожара край Кресна ще работи Окръжна прокуратура – Благоевград. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов уточни, че периметърът на пожара е 20-километров, но контролът на стихията край Кресна към момента е почти 100%, защото остава все още един проблемен участък – тъй нареченият Крив тунел и местността Скалата.

Главен комисар Николов го описа като вертикален и скалист, поради което на практика и е невъзможно човешка сила да гаси огъня. Именно затова са били предприети две мерки – гасенето да се подпомага с хеликоптер, а специална група алпинисти да решат как и откъде би могла да се атакува скалата. Ако тази нощ не успеем да решим този проблем, започваме да изграждаме нова полоса на 300 метра от проблемния участък, за да затворим най-после и от там пожара, допълни директорът на пожарната.

Седем къщи са изгорели в района на кресненските села Стара Кресна и Ощава, съобщи кметът на Кресна Николай Георгиев. Той уточни, че три от тях са били постоянно обитавани, а останалите са се ползвали за вили. Георгиев каза още, че е възстановено изцяло електрозахранването в община Кресна, включително и село Ощава. 150 души дежуриха през нощта огънят да не се разрасне, а от сутринта над 400 души продължават борбата на терен. Няма опасност за хората, електрозахранването вече е пуснато. От сутринта са спрени влаковете в участъка при Кривия тунел.

 

Спряха влаковете от Петрич за Дупница и за Кулата заради огнения ад в Кресна

Движението на влаковете по Кресненското дефиле бе спряно, съобщи на брифинг вътрешният министър Валентин Радев. Два влака сутринта са били засегнати от спирането на движението в участъка от Петрич за Дупница и от Дупница за Кулата. В района на гарите „Черниче“ и „Кресна“ пътниците са били превозени с автобуси. Днес започна пускането на тока в засегнатите от пожара в Кресненското дефиле села. Екипи на ЧЕЗ извършват обход на всички засегнати имоти и къщи от пожара.

 

3 пожарни потушаваха пламналата къща в Мелник, стопанинът бай Спас: Нямам представа как се запали

В Мелник е изгоряла къща, подпалена от обитателя й, който има здравословни проблеми, според разказа на очевидци. Огънят е спрян, преди да стигне до хълма в посока Рожен, няма опасност съседни сгради да бъдат опожарени. Според местните хора къщата е собственост на дядо Спас, който се кълне, че няма представа как е тръгнал огънят. Според съседи обаче той събирал в задния двор хартии и лестозапалими материали. Три пожарни екипа са изпратени да потушават огъня. Пострадали няма.