Екскметът на Дупница Панчо Панайотов се вдига на „морална революция” срещу правителството

Панчо Панайотов

Бунтарката Тодорка Савова събира членска маса от врата на врата за новата партия на Панайотов

Бившият управник на Дупница иска ограничаване на общинските съветници до 5 души и орязване на администрацията, подпуква белите якички

Първият кмет на Дупница от зората на демокрацията Панчо Панайотов учреди политическа партия „Морална революция”. Панайотов има намерение да бутне правителството и с цялата си ярост подлага властта на унищожителна критика. Негов пръв съратник е Тодорка Савова, която набира членска маса от къща на къща и агитира по улиците и заведенията на града.

Тодорка Савова отпразнува с шампанско изборната победа на ГЕРБ през март миналата година

Известно е, че Тодорка Савова доскоро целуваше ръцете на лидера на ГЕРБ – Дупница, Ивайло Константинов и беше негов пръв помощник. Савова намери и място в листата на ГЕРБ на последните местни избори.

„Тодорка Савова тъче на два стана, а между другото се готви и да седне като съветник в Общинския съвет от листата на ГЕРБ на мястото на напусналия д-р Йордан Никулчин”, коментират дупничани.

Тодорка Савова на представянето на листата на ГЕРБ за местните избори

„Аз не съм член на ГЕРБ”, разграничава се при всяка възможност от партията известната бунтарка. Доскоро тя се представяше като член на СДС.

Част от политическата платформа на Панчо Панайотов е драстичното намаляване броя на общинските съветници в национален план. Според него бройката им за община от 50 000 души като Дупница трябва да е 3-ма, за 100 000 – 5-има.

„От платформата му лъха на политбюро, нали беше демократ? Как си представя петима души да решават съдбата на 100 000? И какво представителство ще имат всички прослойки в обществото, ако в местните парламенти влизат толкова малко хора?”, питат се дупничани.

Общинските съветници са гарант, че проекторешенията на кмета, за които е нужна санкция от ОбС, ще бъдат публични и почтени. Известно е, че Панчо Панайотов беше част от мнозинството, което безкритично подкрепя всички предложения на Братя Галеви и техния кмет Атанас Янев. Тогава Панайотов беше общински съветник.

Освен орязване бройката на местните парламентаристи Панайотов иска и драстична редукция на кметските и областните администрации. Той ратува и за създаването на общинска градска полиция с регламентирани права и задължения. Известно е, че по негово време едни от най-красивите момичета на Дупница, красиви като манекенки, му станаха полицайки в общинска полиция.

Панайотов настоява и за създаването на национала агенция „Бюро за разследване”, чиято дейност ще бъде борба с организираната престъпност и престъпленията на т.нар. „бели якички”. Служителите в бюрото ще дебнат депутати, министри, кметове, шефове на агенции, областни управители… Шефът на тази агенция по план трябва да се назначава от президента.

„По-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по-горестоящата прокуратура може писмено да отмени или измени постановленията на непосредствено подчинените му прокурори. Неговите писмени указания са задължителни за тях. ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ. Този текст, даващ право на „по-горестоящия прокурор да отменя постановления”, е превърнал прокуратурата в институция, в която работят различни организирани престъпни групи прокурори. Какво следва от този факт за практиката? Аксиома – в прокуратурите в страната работят и много добри, читави прокурори. Но какво става? Схемата е проста и ефективна. Ще илюстрирам с теоретичен пример. В прокуратурите в страната всеки ден постъпват десетки, стотици сигнали за различни престъпления, повечето от които са дребни, „кокошкарски”- кой откраднал кон, кой кокошка, кой ударил друг и пр. Тези престъпления се разследват „нормално” и се представят от прокуратурата в съда. Но всеки ден в прокуратурите в страната постъпват и сигнали за престъпления на т.нар. „бели якички”. Това са хора, които имат публична власт, заемат някакви властови позиции и престъпленията им са свързани в голямата си част със злоупотреба с власт. Първата работа на тази „бяла якичка” е да потърси „връзка” в някоя „по-горестояща” прокуратура (дали ще бъде окръжна, апелативна, а ако се наложи, и някой от главна, важно е да бъде „по-горестояща”. Намерил контакт с ОПГ, СЛЕДВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ – по-горестоящ прокурор да командирова неудобния прокурор, делото отива при свързан в ОПГ прокурор и престъплението се покрива; „по-горестоящият прокурор просто отменя постановлението или взима преписката „нагоре” по йерархията и делото се покрива. Резултат – дори и читавите прокурори не могат да работят ефективно, защото многото ОПГ СЕ НАМЕСВАТ. А сега и един пример от практиката (това, което описвам, не са измишльотини). Годината е мисля 1998/99 г. Аз съм народен представител и до мен достигна сигнал за една „бяла якичка”, който безцеремонно краде от държавни предприятия (до този момент му имах пълно морално доверие). Консултирах се, установих, че наистина се краде, и моментално сезирах прокуратурата. Преписката попадна в истински прокурор – с две висши образования, единственият работещ прокурор от София до Кулата, доктор по право, художествена душа, широко скроен, поет, но ненавиждаш мръсниците, особено тези с „белите якички” – най-лошите.

Ивайло Василев

(Става въпрос за прокурор Ивайло Василев – б.а.) Той за около 15-20 дни направи разследване и по безспорен начин доказа престъпление, злоупотреба с публична власт. В петък аз се прибрах в Дупница и го видях на площада – „здравей, здрасти”, сядаме да пием по едно кафе. Говорим си и аз му казвам: „Хайде следващата събота да се разходим до Езерата”, а той ми отговори: „Няма да мога, командироват ме за 6 месеца като прокурор с най-голям опит”. „Как с най-голям опит, ти си млад прокурор, а тук има поне няколко, които са с повече стаж и опит от теб”, изразих недоумение. „Така е и мисля, че елегантно ме отстраняват от случая с „бялата якичка”, отговори той. Веднага попитах кой е издал заповедта. „Прокурор………. от Апелативна прокуратура”, ми отговори той. „Ела в понеделник в офиса ми и ще видиш какво ще направя”, му казах аз и се разделихме. В понеделник написах един факс – огнен, недвусмислен, пердашех с тоягата до Апелативна прокуратура. Пуснах факса около 11.30 часа преди обед. Един час по-късно пристига в Дупнишката прокуратура факс от Апелативна прокуратура от същия герой – прокурор „отменям заповед…, с която командировам прокурор….”. (Сега за освежаване – с тази заповед се командироваха още 6-7 прокурори от други прокуратури и когато споделяли помежду си „абе, какво стана, че отмениха заповедта”, той им обяснил какво е станало и те, другите симпатяги прокурори, казали: „Дай да го почерпим този човек, предай му много поздрави”). Какво стана? Не можаха да го отстранят по този начин, но след 2-3 дни със заповед на главния прокурор Главна прокуратура иззе преписката и всичко бе покрито. Това е. В прокуратурата действат организирани престъпни групи от прокурори, които игнорират правила, закони и обслужват лични и/или партийни, обществено неприемливи интереси.

Решението е просто – премахване на текста, даваш право на по-горестоящ прокурор да влияе на преписка. Прокуратурата да работи на принципа за работа на съда – съдията от съответния съд завършва своята работа единствено чрез решение и никой не може, няма право да му отнеме казуса/делото. Същото да важи и за прокуратурата – прокурорът, поел делото, да има правото да го завърши, той и само той. Неговата работа завършва с решението на съда. Вариантът за избор на административен ръководител/шеф на съответната прокуратура от гражданите на съответната територия, върху която се простира юрисдикцията на съответната прокуратура (най-демократичният вариант), е невъзможен без Велико народно събрание – има решение на Конституционния съд. Решение: Да се премахне текстът, който отнема функционалната независимост на прокурорите и създава идеална среда/възможност за съществуването на организирани престъпни групи от прокурори. Компетентност – Обикновено народно събрание Да се поправят и изменят професионално и детайлно НК, НПК, ГПК, ЗСВ. Компетентност – Обикновено народно събрание. Написаното не е всичко. Но обемът стана много голям. Но духът е виден.

Управляват ни наистина умствено недоразвити хора. Но освен това лишени от каквато и да е етика. По-скоро изтъкани от „антиетика”. Лъжата, замазването е като „добър ден”, правят го с лекота, без скрупули, без угризения. В редиците на ГЕРБ се подвизава един бивш „син” демократ (не е кметът). И там блестеше с дълбока посредственост, но сега в ГЕРБ много му личи. Леке. Та това леке (непрекъснато по екраните), завчера каканижеше в един разговор за корупцията изговори: „ Ами то и в Европа има корупция”, ама тук е по-голяма, защото сме бедни”. Истината е съвсем друга, противоположна на това, което твърди. Ние сме много, много бедни, защото корупцията е много, много голяма. Същото това леке току-що отново го чувам от тв екрана – „ама той, ако иска политическа криза, да каже”. (Демек, ако се разпусне НС, ще следва политическа криза, което е много лошо.) Уточнявам истината. Дълбока криза – мизерия, бедност, несправедливост е обхванала обществото, но тази криза е резултат от това политическо управление.

Следователно разпускането на НС и провеждане на избори не е криза, а е възможност да се излезе от кризата. Само че не му е дошло времето и след подобни избори отново ще са същите (от една майка родени). Светлината, която иска да види голяма част от обществото, все още я няма. Уверен съм, че ние това, което създаваме, ще бъде очакваната светлина. Но още не сме готови, трябват ни 7-8 месеца. Тогава, да ТОГАВА”, описва нашироко мотивите си да направи партия Панайотов, като уточнява: „Написаното е предназначено за настоящи и бъдещи съмишленици. Всички текстове в него са на чернова, както и името на партията. Предвиждат се поправки, но без да засягат същността”.

Още по темата и други политически новини от региона може да намерите в печатното издание.