60 екскурзианти от Благоевград, Гоце Делчев и Дупница видяха 35 тона злато накуп, на косъм се разминаха с мощна бомба в двореца „Долмабахче”, сапьори я обезвредиха под носа им

 

Туристите се огледаха в 86-каратовия диамант на майстора на лъжици в палата, потопиха се в море от 15 млн. лалета в Истанбул

В киносалона на върха на най-високия небостъргач в Европа – „Сапфир”, българите обиколиха Истанбул със самолет, пиха кафе в облаците

Групата зърна двореца, в който се заседяла жената на Наполеон, майката на султана я изпъдила

101-01-01 DSC00470

Лидерката на „НИЕ, жените” Здравка Чимева заведе над 60 души  на фестивала на лалетата в Истанбул и по чудо успя да ги върне живи и здрави. Жители на Благоевград, Гоце Делчев и Дупница се потопиха в пъстрия и благоуханен свят на пролетните цветя и избегнаха на косъм експлозия в сърцето на Истанбул в двореца, действаща резиденция на премиера Ердоган и Министерски съвет – „Долмабахче”. На място пристигнаха и правителствена делегация, и лично премиерът Ердоган. Групата се размина с колите му. Странно районът не беше отцепен и Ердоган не беше ескортиран с полицейски коли. Екскурзоводи коментираха, че е твърде възможно атентатът да е насочен именно към него. Чу се, че синовете му са узурпирали туризма в Истанбул със стотици частни фирми. Сапьори, полицаи и военни обезвредиха бомба в сграда 5 минути след като групата на Здравка Чимева напусна двореца. На опасната находка се натъкнали служители в двореца. Става въпрос за бомба с взривател. Бомбата е била обезвредена минути преди да направи на пух и прах всичко. Не стана ясно дали атентаторът е бил арестуван, но малко оставало бомбата да се взриви.

101-01-81-golqma-antiteroristichna-akciq-se-izvyrshva-v-istanbul-299081

Междувременно местните медии съобщиха тогава- 10. 05.2015 година, че голяма антитерористична операция се извършва в Истанбул. Операцията е подкрепяна по въздух от хеликоптер, участват екипи за борба с тероризма и спецчасти. Според електронното издание на в. „Тюркие“ акциите са насочени срещу лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение. Тази организация предприе няколко нападения в последните седмици, като при едно от тях от раните си загина прокурор.

Новината за премеждието на българската група съобщи Здравка Чимева, когато всички 60 души бяха в пълна безопасност и пътуваха към границата. Там групата беше поставена под ново изпитание – да прекара часове на митницата за щателна проверка. Четири часа бяха нужни за минаване през границата за Турция, сега групата беше изправена пред същата угроза и по пътя обратно. Оказа се, че в автобуса пътува бившият член на ВСС и ексшеф на Следствена служба-Благоевград, сега следовател в Национална следствена служба – Мая Кипринска. След 5-минутен разговор с митническите служители от двете страни на границата групата премина само за 15 минути.

101-01-01 DSC00203

Туристите на Чимева се нагълтаха с култура и видяха на живо как се привлича вниманието към една дестинация. За фестивала, превърнал Истанбул в град от приказките, общината пръснала над 5 млн. евро за засаждането на над 15 млн. луковици лалета. Фестивалът се проведе за 15-и път. Разбра се, че Турция иска да грабне от Холандия титлата „страната на лалетата”. Според турците султанската чалма е сгъната по образец от чашката на лалето. Лалето за турците е символ на пророците – хората, които донасят божиите вести до хората, т.нар. говорители на Бог. Турците твърдят, че холандците са толкова невежи, че даже един от тях е изпекъл луковица на лале, мислейки я за лук.

101-01-01 DSC00235

Сред пътешествениците бяха доайенът на строителите от Гоце Делчев Кирил Джамбазов, съпругата му – медицинската сестра Митра, и синът им Димитър – барман на хотелите на бившия изпълнителен директор на „Булгартабак” Иван Биларев. Половината от прокурорите и администрацията на Благоевград, митничарят Красимир Михайлов и съпругата му Светла, служителка на пощата в Благоевград, обичаната деловодителка от „Учебен отдел” на ЮЗУ Елена Балабанска. До Турция пътува и бившият главен счетоводител на „Булгартабак”, която в момента открива фризьорски салон – Десислава, колекционер №1 на сребърни предмети Калин Грънчаров от Благоевград и много други.

В столицата на четири империи – Римската, Византийската, Латинската и Отоманската, с население от 17 000 000 души групата се качи на най-високия небостъргач в Европа от 64 етажа. На върха на сградата, носеща името „Сапфир”, групата пи кафе и гледа кино сред облаците. Гледката отгоре е невероятна, но дори и от тази висока точка очите не можаха да обгърнат цял Истанбул. За компенсация в киносалона групата обиколи на 4 D Истанбул на борда на самолет. Градът се оказа четири път по-голям от България. На чаша турско кафе екскурзиантите бяха увлечени от легендите, с които е обвит градът. Нашенците слушаха с интерес историята за Страната на слепците, как пчелите направили макета на църквата „Света София” от восък, за страха на завоевателите от Мраморния цар, за пържената риба, която оживяла и скочила в морето, и защо е златен Златния рог.

101-01-01 DSC00481

Групата с радост се качи на корабче, което завъртя един курс покрай европейския и азиатския бряг на града, където греят едни от най-скъпите имоти в света, вилите на много знаменитости, които хората познават от екрана като домове на любимите си герои от турските сериали. В един от дворците жената на Наполеон се заседяла половин година и се наложило майката на султана да я изпъди. Обиколката мина покрай училища, сред които е това за подготовка на генерали, резиденции.

101-01-81-11117711_10204235886927894_975995312_n

Корабчето мина под двата знаменити моста, свързващи Европа с Азия. Тук е и Златния рог. Легендата разказва, че когато жителите на града чули, че той ще падне, те хвърлили златото си във водите на залива, за да не го плячкоса завоевателят. Според преданието никой от жителите не вярвал, че най-големият град в древността ще бъде превзет.

101-01-01 DSC00277

Един старец пържел риба ден преди падането на Константинопол – 28.05.1453 година, и когато му казали, че градът ще падне под властта на османлиите, той казал: „По-скоро рибата ще скочи в морето, отколкото това да стане.” На мига рибата оживяла и се изгубила във вълните. В следващите дни от могъщата столица на християнството не останало почти нищо. Почти няма следи от имперското величие на този град, годините на просперитет на Константинопол се сменили с разрушителни набези на варвари и кръстоносци, дворците и храмовете са жестоко плячкосвани.

Групата беше впечатлена от една от най-големите светини на града – църквата „Света София”, която е престолна църква на Византийската империя. Спряха се и пред Синята джамия, строена по-късно – от 1609 до 1616 година, с идеята да засенчи по великолепие „Света София”. Тя се извисява с 6 минарета, които групата запечата на снимка. Според преданието султан Ахмед Първи пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче го разбрал погрешно, чувайки „алтъ“, което означава „шест“. Така били построени 6 минарета вместо общоприетите 4.

След като прекрачи прага на величествената порта, човек се озовава в спиращо дъха помещение. Интериорът е внушителен с гигантските полилеи и сини плочи. Тези сини плочи, които опасват цялата джамия, дават името на храма – Синята джамия.
Подовете са застлани с килими и със специални постелки за молитви, защото хората опират челата си в земята, докато се молят, и по тази причина подът трябва да е чист и мек.

Дворецът „Долмабахче” спря също дъха на българската група. Палатът е построен само за 13 години, завършен е през 1856 г. 35 тона злато са хвърлени в този дворец. 14 тона злато, под формата на тънки листове, са използвани за декорациите по таваните, които са на обща площ от 45 000 кв. м. Самият дворец е на площ от 110 000 кв. м, заедно с парка, има забележителна часовникова кула и е най-големият, който може да се види в Турция.

101-01-01 DSC00311

„Долмабахче” е бил дом на шестима султани. В двореца „Долмабахче” виси най-големият в света кристален полилей. Той е подарък от английската кралица Виктория. Има 750 лампи и тежи 4.5 тона. Екскурзоводът се пошегува, че когато го включат, токът в Истанбул угасва.

Палатът се гордее с най-голямата в света колекция от кристал от Бохемия, Чехия, и от Бакаат, Франция. Едно от официалните стълбища в „Долмабахче” е с парапети, направени от кристал.

Групата посети и необятния дворец „Топкапъ”, който впечатлява с изключителните си съкровища – произведения на изкуството, бижута и монети на османската династия. Повечето от изложените предмети са били подаръци, плячка от войните и предмети, сътворени в занаятчиниците на двореца.

101-01-01 DSC00263

Забележителни са оръжията и бронята на Султан Мустафа Трети, тронът от слонова кост на Мурад Четвърти, както и индийска златна музикална кутийка от 17-и век и, разбира се, множество скъпоценни камъни. В двореца се намира кинжалът на „Топкапъ” със златна дръжка и три големи изумруда. Около този кинжал се завърта сюжетът на „Топкапъ“. В лентата реликвата става обект на кражба. В двореца може да се види ореховият трон на Ахмед Трети, инкрустиран със седеф и черупки от костенурки. Както и част от разкошната колекция с миниатюри.

Гордостта на колекцията и на „Топкапъ” е изключително ценен диамант, 86 карата – Kasıkcı Elması. Около него има много легенди. Една от тях разказва, че бил намерен от беден рибар в Истанбул, близо до Yenikapi. Той не знаел какво точно е това и след като го носил няколко дни в джоба си, го показал на един бижутер. Бижутерът го погледнал небрежно и му казал, че това е парче стъкло и може да си го задържи или ако иска, да му го даде срещу три лъжици, след като така или иначе си е направил труда да му го занесе. Бедният рибар не знаел какво да прави с едно стъкло, затова се съгласил и взел лъжиците в замяна на изключителното съкровище. Оттук и името му – Диаманта на майстора на лъжици.

101-01-01 DSC00286

Предполага се, че бил на Tepedeleni Ali Pasha и бил конфискуван от Султана след екзекуцията му. Има версия, че принадлежал на майката на Наполеон Бонапарт – Летиция Рамолино.

Друга забележителна ценност в съкровищницата на „Топкапъ” са два големи златни свещника от 48 кг, инкрустирани с диаманти. В колекцията са още няколко богато украсени трона, тленните останки на св. Йоан Баптис, оръжия, мечове и лъжици, всички декорирани със злато и бижута.

През цялата обиколка железен на волана и на „борда на самолета” в киното беше водачът на групата – транспортният бос Александър Караджов. По целия маршрут в навалицата в мегаполиса той извади автобуса от безброй капани и закара туристите през невъзможни препятствия до забележителностите. На няколко пъти спечели заслужените аплодисменти на групата, особено след изявленията на скептиците, че от задръстванията няма излизане.

Снимки:

1.  Групата на излизане от „Долмабахче“ се размина със сапьори.

2. Сапьорите обезвредиха бомбата 5 минути по-късно.

3. Бомбата е била на метри от страхотния фонтан с лебедите, екип на „Вяра“ се оказа на мястото на инцидента.

4 и 5. Част от групата със Здравка Чимева

6. Групата в Синята джамия

7. Кафе в небесата на върха на „Сапфир“-а

8. Част от групата под полилей от цветя.

9. Докато групата се любува на „Долмабахче“, бомбата е цъкала около тях.

10. Групата на корабчето

11. Прелестните килими от цветя

12. Милиони лалета украсиха Истанбул.