Има голям риск потребителите на биткойн да загубят много пари, обявиха надзорните органи

Криптовалутите са високорискови, нерегулирани продукти и са неподходящи инвестиционни, спестовни или пенсионни продукти.

Това гласи общоевропейско предупреждение към потребителите, разпространено от европейските надзорни органи, отговарящи за ценните книжа, за банките и за застраховането и пенсионния сектор – съответно ESMA, EBA и EIOPA. В сряда Българската народна банка (БНБ) съобщи, че се присъединява към предупреждението, а по-рано това направи и Комисията за финансов надзор (КФН).

Европейските надзори са притеснени, че все повече потребители се сдобиват с криптовалути, без да са наясно с рисковете. Подобни валути, като например биткойна, са обект на екстремни ценови колебания, показват ясни сигнали за ценови балон и има много висок риск за потребителите да загубят огромни суми и дори всичките си пари, вложени в такива валути.

Самите криптовалути и борсите, на които те се търгуват, не са регулирани от правото на ЕС, което означава, че потребителите не могат да се ползват с никаква защита, която иначе съществува за регулираните финансови услуги. Например, ако дадена борса за криптовалута бъде закрита или парите на клиента бъдат откраднати от криптосметката му чрез кибератака, няма никакво съществуващо еврозаконодателство, което може да му възстанови загубите.

Някои борси на криптовалути са имали сериозни проблеми при функционирането си в миналото, пише още в предупреждението на надзорните органи. По време на тези прекъсвания много клиенти не са могли да продават или купуват криптовалута, поради което са претърпели сериозни загуби заради ценовите флуктуации през тези периоди.

Първата криптовалута в света е биткойнът, който бе пуснат за търговия през 2009 г. Оттогава насам са се появили много подобни криптовалути, ползващи технология, известна като блокчейн.

След като през 2017 г. биткойнът поскъпна от 1000 долара на над 15 хил. и дори на моменти достигна и 18 хил. долара, от началото на годината виртуалната валута загуби половината от стойността си, преди да започне стабилизирането си в началото на тази седмица.