Георги Георгиев представи „ЕСПЕРАНСА“ и “BRAUEHEART – декаданс на ерзаца“ в Околийската къща, призна: Фотосите са правени на изкупвателен пункт за старо желязо в Дупница

Георги Георгиев и Катя Йоцова

Експозиците „ЕСПЕРАНСА“ и “BRAUEHEART – декаданс на ерзаца“ представя в галерия „Околийска къща“ Георги Георгиев. Изложбата откри уредникът Катя Йоцова, а авторът разкри идеята си. Двете изложби се реализират през 2017 г. „ЕСПЕРАНСА“ е вербализирана картина, част от проекта „Мащаб 1:1. Нов социален реализъм“; „BRAUEHEART (декаданс на ерзаца)“ – това са фотографии и колаж от новинарски публикации, част от проекта „Мащаб 1:1. Нов социален реализъм“.

Десетки дупничани присъстваха на откриването на изложбата.

Куратор е Илиян Лалев. И двете са представени в галерията на СБХ на “Шипка” 6 в София. Георгиев разказа, че фотосите от изложбата са правени в Дупница преди няколко години на изкупвателен пункт за старо желязо. Относно „ЕСПЕРАНСА“, който е един вид проза във форма на фотоси, авторът споделя, че всъщност става въпрос за игра на думи. В случая в употреба влизат прийомите на документалната фотография и повествование, фокусът е върху проблемите на социализацията и интеграцията – процеси, които обикновено се разминават с обикновения маргинализиран човек.

Георги Георгиев е роден в Дупница, но живее и работи в София. Десетки са неговите изяви в областта на фотографията, инсталациите, някои от тях с общи проекти с други автори, реализирани в изложби, акции и т.н. Запомнящи са неговите проекти и съответно изложби като „Стъпкването на стъпканите“, „Четвъртъкът на маргиналиите“, реализиран в Софийския централен затвор, „RASCADURAS URBANAS (Градски драскотини)“, съвместно с Диляна Глогова в Мадрид, „Вратата“ и много други. Творбите му са излагани в София, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Плевен и, разбира се, в Дупница, а също така и в чужбина.

Десетки дупничани присъстваха на откриването на изложбата. Между тях бяха световният оперен бас Петър Петров, бившата преподавателка в Педагогическия колеж Елена Димитрова, Евгени Марушев, Мария Занева, актьорът Георги Бояджиев, Петър Петров („Актавис“), тенис шампионът Любомир Янакиев, художниците Георги Кацарски, съпругата му Елена Марулевска и дъщеря им Елена Кацарска, Георги Чимев, Ангел Илчев и др. Катя Йоцова връчи на Георги Георгиев поздравителен адрес от името на кмета инж. Методи Чимев. Авторът почерпи гостите си с бяло и червено вино.