ГЕРБ депутатът Вл. Милушев изслуша мъките на перипетиите на жителите на самоковското село Гуцал с транспортни схеми, дупки и административни врътки

Като в порочен кръг между съседните градове се въртят жителите на самоковското село Гуцал, стана ясно на общоселско събрание, на което гостува депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев. Хората се ожалиха пред депутата, че районният съд за тях е в Ихтиман, ако имат проблем с тока, ги препращат към екипите на ЧЕЗ в община Костенец, въпросите с водата се уреждат от ВиК „София-област“ – община Долна баня. А сагата с транспорта за местните е епична. Милушев беше категоричен, че единствено електронната система може да е в помощ на този етап, визирайки електронните услуги, които правителството въведе. След това той разясни дългата процедура по преминаването на всички институции само към община Самоков.

Жителите на Гуцал се ожалиха още от проблеми с водата, стопанисването на горския масив, т.нар. бели петна и информираността на живеещите за приетите програми от община Самоков и ред други несгоди. Пристигайки на място в Гуцал за събранието на жителите на селото, Милушев се превърна в първия депутат, отзовал се на апела на хората да чуе проблемите им. Жителите на Гуцал споделиха, че селото е от малкото в общината, които нямат проблем с водата. Проблемът обаче се корени в това, че хората харчат водата, както намерят за добре, буквално безумно. А пък всички са в недоумение от решението за ремонт на водопровода, инициирано от кмета на общината и кмета на с. Гуцал Иван Борисов, тъй като е ремонтирана не най- невралгичната част, а на място, където авариите не са толкова чести. А истинският шок е, че новият водопровод вече е аварирал 4 пъти. Освен това стана ясно, че след авария на водопроводната мрежа дупките остават да зеят с години, тормозейки местните. Милушев се съгласи, че това не е нормално.

Местните изложиха и проблема с трафика по отсечката Самоков-Гуцал-Костенец. Депутатът пое ангажимент да провери защо и кой е взел решение за пропускане на МПС-та над 10 тона по общинския път, след като първоначалната оценка и самият път технически не отговаря за това.

„Мястото е със завои, цяло чудо е, че някой тир не е влязъл в някоя от къщите”, кръстеха се хората.

На събранието беше поставен и болният въпрос за транспортните схеми и автобусния транспорт. „Удивени бяхме от изнесената информация, че община Самоков години наред е субсидирала събота и неделя превозните фирми със средства от бюджета, предоставени по наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи. Имаме линия, която води до Самоков, и друга до Костенец. Комичното е, че автобусите не ни връщат обратно до Гуцал, а събота и неделя ги няма. Фирмите вземат пари от държавния бюджет, за да го има този превоз, нямат оправдание да не изпълняват курсове”, споделиха хората, които разчитат предимно на личните си коли за придвижване.

Милушев се обърна към кмета на с. Гуцал с въпроса защо се получава така? Кметът обаче отговори, че от транспортните фирми така са решили, съобщиха жители на селото.

В писмото до „Вяра“ се съобщава, че жителите неколкократно са информирали общинските власти за този проблем и че това е важно за тях, защото селото няма достъп до други пътни артерии, а лятото от месец април населението се увеличавало.

„Народният представител на ПП ГЕРБ Валентин Милушев помоли и обясни на присъстващите, че е добре да се подават всички сигнали за нередности в писмен вид по установения административен ред, за да има възможност за коректна връзка и да се вижда ясно къде и какви са пропуските при възникване на проблем“- споделят жители, присъствали на срещата.