ГЕРБ и БСП – без изгледи за разбирателство по антикорупционния закон, Цветанов: социалистите са копирали 70-75% законопроекта на Министерство на правосъдието

Цветанов отбеляза, че ГЕРБ са били винаги с протегната ръка по въпросите за антикорупционното законодателство

 

През уикенда стана ясно, че ГЕРБ и БСП са далеч от намиране на общи пресечни точки за приемането на антикорупционния закон.

Въпреки че в петък държавният глава заяви, че е необходим дебат и широк обществен консенсус за създаването на ефективен антикорупционен модел в България и се обяви за консенсус между ГЕРБ и БСП по отношение на готвените антикорупционни законопроекти, двете политически сили остават разделени във възгледите си за това как трябва да изглежда антикорупционното ни законодателство.

На свой пленум НС на БСП единодушно одобри проекта за антикорупционен закон на партията, според който в органа за борба са корупцията трябва да се концентрира анализаторски, оперативен и разследващ потенциал. За да се гарантира независимостта на органа и самостоятелността му с проектозакона БСП предлагат той да се назначава с указ на президента на републиката за срок от пет години, с възможност само за едно последователно подновяване. От партията предлагат председателят на антикорупционния орган да бъде подпомаган от трима заместници, които да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от Народното събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че зарът е хвърлен и няма връщане назад – оттук нататък или започва истинска борба с корупцията или за пореден път ще станем свидетели на имитация на такава.

Лидерът на партията каза, че имат три условия, при които могат да се обединят с ГЕРБ за общ антикорупционен проект в името на това да спрат политическите дрязги и веднъж завинаги да се реши проблемът с корупцията. „Първото е този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, т.е. истинско събиране на доказателства. Второ, този орган да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с констатиране и трето – този орган да има председател, назначен от президента на Републиката. Ние не правим закон за едно правителство и за един президент. Ние сме сериозна партия и предлагаме трайно законодателство. Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше“, каза Нинова и обвини управляващите, че  предлагат имитация на борбата с корупцията, тъй като техният законопроект предвижда единният антикорупционен орган да събира информация, констатира административни нарушения и издава предписания вместо да прави разследвания и да води реална борба с корупционните престъпления.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов отбеляза, че през всички години ГЕРБ са били с протегната ръка по въпросите за антикорупционното законодателство и отбеляза, че антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание, но не е приет на второ четене заради предсрочното прекратяване на мандата на парламента. По думите му от БСП са копирали 70-75% законопроекта на Министерство на правосъдието, като останалата част е свързана с това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Цветанов бе категоричен, че ГЕРБ не иска президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент“, заяви Цветанов.