ГЕРБ заедно с БСП и ДПС срещу Панов за прокуратурата, Сотир Цацаров също

От ГЕРБ видяха зад искането на Лозан Панов политическа задача.

 

И управляващите от ГЕРБ, и опозицията от БСП и ДПС не одобриха искането на Лозан Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт. Във вторник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) призова президента за свикване на Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията в такава посока.

Пред журналисти в парламента вчера председателят на правната комисия в НС Даниел Кирилов (ГЕРБ) заяви, че това изглежда като политическа задача. По думите му изявленията на Панов са извън компетентността и битието на магистрат, включително такъв от най-висок ранг.

“Те са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето – този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато се конституират изцяло органите в съдебната система и се диференцира тяхната независимост, включване или изключване в съдебната система”, отбеляза депутатът от ГЕРБ. Според него всички европейски партньори смятат този въпрос за отдавна и стабилно решен.

“Тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която е работа на партии”, добави Кирилов. Той не уточни откъде идва тази задача, но каза, че може да съобрази, че “това е теза на политическия и парламентарния живот, а не толкова на съдебната система и на един от представителите й”. По думите му назад във времето никой не е печелил от повдигането на такива дебати.

“Когато всеки си търси някакъв повод да критикува нещо, да дерогира установени структурни решения и правила, възниква съмнението, че може би се цели да се намали доверието към съдебната система”, каза още Данаил Кирилов.

Проблемът в съдебната власт е ниското доверие на гражданите в нейната работа и този проблем не се решава чрез структурни промени, коментира пък секретарят на ПГ на БСП Филип Попов. Той даде пример с последните промени и разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия.

“Виждате, че повече от година и половина след тези промени ни на йота не е мръднало доверието в съдебната власт. Конституцията е добра и социално насочена, просто следва да се спазва. Ако се свика ВНС за промени в нея, ще се отворят много теми. А това не бива да го позволяваме, защото това е основният закон, който определя рамките на държавата”, мотивира се той.

По думите му проблемите в съдебната власт са бързината, прозрачността, дисбалансът в натовареността на съдилищата, законите, а не структурното разделение. Според социалиста проблемите в прокуратурата са свързани със събирането на доказателства, със самата работа на прокурорите, както и че трябва да се набляга повече на битовата престъпност.

И от ДПС  не одобриха искането на председателя на ВКС. Зам.-шефът на парламентарната група Хамид Хамид заяви:

“Този дебат не е от днес или вчера. Когато му дойде времето за съдебна реформа и дебатираме изменения в Конституцията, ще заявим своето становище. Но такива инцидентни подмятания от определени лица от съдебната система не смятаме да коментираме. Какъв е този формат? Може ли представител на срещата при президента да прави промени в Конституцията, това не е ли работа на НС, на ВНС?!”.

Очаквано и главният прокурор се обяви против идеята на Лозан Панов. Сотир Цацаров заяви, че ако прокуратурата е извън съдебната власт, това ще я направи по-безконтролна и с далеч по-неограничени правомощия. Той също видя политическа намеса – интерес имали партии, които събрали само 3% на изборите.