Германия подготвя миниплан ”Маршал” за Балканите

  • Идеята е да бъде създадено атрактивно икономическо пространство в региона в рамките на няколко години

 

Германия е изготвила мини план “Маршал” за Балканите, който има за цел да засили регионалните икономики в предстоящите години. Замисълът е планът да служи и като компенсация за дългото чакане на страните за пълноправно членство в Европейския съюз, твърди белградският вестник “Вечерне новости”, позовавайки се на дипломатически източници.

Вестникът пише, че предложението трябва да бъде обсъдено скоро в Брюксел, където Европейският съвет ще го одобри и ще предостави специален фонд за балканските държави.

Планът е наречен “Берлин плюс” и фондовете за неговата реализация трябва да бъдат осигурени от Европейското икономическо пространство (ЕИП), състоящо се от всички членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), включваща Швейцария, отбелязва вестникът, цитиран от агенция МИА и БТА.

Идеята е да бъде създадено атрактивно икономическо пространство в региона в рамките на няколко години като фондовете ще бъдат използвани за създаване на нови компании и инфраструктурни връзки.

“Берлин плюс” се активира също с цел на намаляване на регионалното напрежение, тъй като Балканите имат голямо значение за Германия от гледна точка на сигурността, пише “Вечерне новости”.

 

снимка

Германия предвижда специален план за финансиране на ускорено икономическо развитие на Балканите