Гинка Върбакова откри фронт срещу Корнелия Нинова: Пита се как на 43 години мога да купя ЧЕЗ, аз бих попитала как 28-годишна дама от село Крушовица може да си купи “Техноимпекс”

Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова нападна лидера на БСП Корнелия Нинова, използвайки една от основните опорни точки на ГЕРБ. Това стана в началото на общото заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите, на което трябва да бъде изнесена информация по сделката за ЧЕЗ.

“Пита се как Гинка Върбакова от Пазарджик, на 43 години, може да си купи ЧЕЗ. Аз бих попитала как 28-годишна дама от село Крушовица може да си купи “Техноимпекс”, заяви бизнесдамата, докато четеше със запъване речта си. Върбакова имаше предвид Корнелия Нинова, която от няколко месеца ГЕРБ напада заради участието й в приватизацията на “Техноимпекс”.

Думите на кандидат-собственичката на ЧЕЗ предизвикаха острата реакция на депутатите от левицата. С поведението си бизнесдамата, която малко преди това се изкара жертва на политически сценарий, показа, че всъщност не е толкова беззащитна.

“Потърпевши сме от безпрецедентна яростна кампания срещу “Инерком” (бел. ред. – дружеството, с което Върбакова участва в сделката), защото сме избрани за купувач на активите на ЧЕЗ в България”, прочете от листче Върбакова. Тя определи случващото се около сделката като икономическо-политически шантаж, чиято цел е да провали продажбата.

“Яростното политизиране на сделката стигна до степен сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка единствено и само възможност за повишаване на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и съмнения, за тиражиране на спекулации”, заяви бизнесдамата.

Тя призна, че в “Инерком” сериозно подценили политическия риск, както и опитите на конкуренти по сделката да преобърнат процедурата в своя полза.

Според Върбакова случващото се в България е “атака от отпаднали вече кандидати, които искат да спечелят “по служебен ред”, задкулисно, чрез оказване на политически натиск – както върху нас, така и върху дружеството продавач ЧЕЗ”. “Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме”, добави тя.

След това обясни, че е дошла на изслушването в парламента, за да разкаже на депутатите коя е компанията “Инерком” и да покаже, че има опитен екип, който може да се справи с управлението на ЧЕЗ.

Върбакова се закани да търси отговорност за всички изявления по свой адрес. “С нашите адвокати ще прегледаме всички изявления, обидни квалификации, откровени лъжи и инсинуации, които бяха тиражирани по наш адрес, включително и от най-високо политическо ниво. Ще търсим правата си по отношение на всички последващи спекулации и лъжи. Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка, да тиражират слухове, че сме подставени лица или че участваме в схеми за скрито придобиване на дружествата, притежавани от ЧЕЗ в България. Който твърди подобни неща, ще трябва да ги докаже в съда. Подобни лъжи, волно или неволно, обслужват корпоративните интереси на влиятелни кръгове”, обяви тя.

Върбакова изрази готовност да се срещне с представители на президентската институция и на политическите централи, за да се успокояла медийната и обществената среда. “Въпреки произнесените и тиражирани лъжи, ние сме готови да се срещнем с президентската институция, с политическите централи, с представители на правителството, с парламентарни комисии – с една-единствена цел – да кажем истината, да оставим фактите да говорят, да успокоим обществената, политическата и медиийната среда”, обяви Върбакова.

Собственичката на “Инерком” отново обясни, че не може да дава публична информация по договора за активите на ЧЕЗ, защото в такъв случай той ще бъде прекратен, а тя ще търпи неустойки. Обясни единствено, че преговорите по сделката започнали преди повече от година и се водили само в централата на ЧЕЗ в Прага. Договорът бил сключен по английското право.

“Едва тази сутрин се запознах с премиера Бойко Борисов”, повтори отново Върбакова, която подчерта това и при сутрешното си изявление пред медиите след извънредна среща в Министерския съвет.

Тя потвърди, че “Инерком” е съгласна да включи държавата в сделката за контрола върху електроразпределителното предприятие (бел. ред.- това е едно от петте продавани дружества), за да са сигурни потребителите. Върбакова отново каза, че веднага започва разговори с продавача за влизането на държавата в сделката.

Върбакова отново даде данни колко сериозна е фирмата й и опитно нейното ръководство. Тя не даде подробности за финансовите параметри на сделката за активите на ЧЕЗ. Очаква се да представи още информация за сделката на депутатите, но при закрити врата, тъй като данните, които ще изнесе, са конфиденциални.

От ДАНС разкриха своята информация за ЧЕЗ и опитите да продават активи след 2014 годин. От думите на председателя на агенцията Димитър Георгиев стана ясно, че тогава са обсъждани продажба на активите на руска компания, българо-австрийско дружество и турски инвеститор, както и продажбата на пакета акции през БФБ-София. През 2017 година кандидат-купувачи са Николай Вълканов, “Приста ойл”, Христо Ковачки чрез ТЕЦ “Бобов дол”, чешката “Енерго про”, румънската “Електрика”, “Инерком” и две турски компании. Офертата на Ковачки е била първоначално 302 млн. евро, а по-късно увеличена до 360 млн. евро, сочи информацията на ДАНС. Офертата на “Инерком” пък е била за 290 млн. евро, а след това увеличена до над 300 млн. евро, съобщи още Георгиев.

От Държавната агенция “Разузнаване” обясниха, че ЧЕЗ активно търсела начин да напусне България от 2010 г. Според данните на агенцията в периода 2010-2012 г. са водени преговори с руски холдинг с участие на “Газпром”, както и американска компания. Те обаче се отказали по финансови причини. Тогава цената е била 240 млн. евро, но чехите са били готови да отстъпят до 200 млн. евро. Информацията на агенцията е, че ако сделка не е била сключена до края на 2017 година, купувач на активите е щяла да бъде “Енерго про”.