Гражданско неподчинение в Кочериново днес заради липсата на вода, в общината са на режим

 

В ход е и кампания по монтирането на водомери на абонати от град Рила, казаха от „Кюстендилска вода”

Инициативен комитет от община Кочериново организира мирен протест на 31 август срещу липсата на редовно подаване на питейна вода. Гражданското неподчинение, както е обявено от организаторите, ще започне в 07,30 ч. в центъра на Кочериново.
„В кой век живеем, за да няма вода за пиене, миене, къпане. Вода газим, жадни ходим! Река Рилска ежеминутно отнася хиляди кубици вода в река Струма, а пък тя ги подарява на Гърция. Докога тази несправедливост”, се казва в позиция на инициативният комитет. Те имат разрешение за протеста.
Протестиращите от Кочериново питат: „Защо няма редовно вода? Водомерната система задължителна ли е, или пожелателна? Ще се сложи ли край на тази несправедливост – в гр. Рила няма водомери, а в община Кочериново няма вода? Водният оператор “Кюстендилска вода” информира, че във връзка с продължилото засушаване и намалените водни количества, подавани от язовир „Калин”, се въвежда режимно водоподаване за гр. Кочериново за периода до 15 септември за времето от 21 до 10 ч. В ход е и кампания по монтирането на водомери на абонати от град Рила, които не са имали такива до момента.