Христо Кацарски и любимата му Адриана долетяха от Германия за фолклорна сватба в Благоевград, бачевските баби на Райна Самарджиева им помогнаха да спазят старите обичаи

Сватбарските песни и ритуалите просълзиха гостите

 

Христо Кацарски от Благоевград и неговата любима Адриана се върнаха специално от Германия, за да вдигнат фолклорна сватба в родината си.

Двамата искали да си разменят брачни клетви, облечени в народни носии, и поканиха жените от разложкото село Бачево, начело с председателката Райна Самарджиева, да организират сватбата им. Бабите от Бачево са прочути като ревностни пазителки на народните традиции, които с любов и вещина предават на младото поколение.

Младоженците, които живеят и учат в Германия, открили атрактивните “Бачевски баби” в интернет пространството в публикация на в. “Вяра”. Бачевските баби с удоволствие приеха поканата да споделят с тях радостта от сватбения им ден. Събитието протече по стар български обичай в кв. “Вароша”, Благоевград. Автентичните народни носии, ритуалите, сватбарските песни и цялата атмосфера накараха много от гостите да се просълзят. Младоженците сърдечно им благодариха, че допринесоха с таланта си за осъществяване на мечтаната фолклорна сватба. А домакините останаха щастливи, че намериха съмишленици, които направиха деня още по- специален и сърдечно благодариха на Бачевските баби!