Хвани ме, ако можеш: Майката и жената на скандалния Илия Янев от Сандански шитнаха чак в Македония задлъжнялата с 600 бона към НАП „Унисърфейс”

Илия Янев

 

Жената на Георги Христоманов – Кумяния, купи 100% от фирмата, барабар с дълга часове преди акцията на сцепрокуратурата

След първия арест на Янев „Унисърфейс” продава два имота с данъчна оценка от 1 650 000 лв. само за 26 000 лв.

Майката на адвоката от Сандански Илия Янев – Живка и половинката му Юлиана Янева, които станаха ВИП клиенти на прокуратурата, са продали на пожар потъналата с дълг към НАП „Унисърфейс” ООД.

Величка Минева

Новият бос на „Унисърфейс” ООД е македонката Кумяния Христоманова от Струмица, а мастилото от подписите не свари да изсъхне преди операцията на спецпрокуратурата.

Юлиана Янева

Дяловете на „Унисърфейс” ООД, която доскоро се държеше изцяло от Живка Янева и Юлиана Янева, е с дълг от над 600 000 лв. към държавата. Точно на 7 ноември 2017 година, два дни преди изявлението на прокуратурата за повдигнатите обвинения в ръководене на престъпна група на бившия съдия Илия Янев, Живка и Юлиана са прехвърлили на Кумяния Христоманова от Струмица своите 50% от капитала на „Унисърфейс” ООД.

Марио Минев

Христоманова е съпруга на известния в Петрич бизнесмен, собственик на бившето кино, Георги Христоманов. Същият предостави обекта за разкриването на магазин „Билла”, съобщиха източници на вестник „Вяра”, следящи процеса срещу престъпното трио в Сандански. Христоманов е собственик на „Джоко транс” ЕООД и е съдружник на Величка Минева, съпруга на скандалния митничар, а сега бизнесмен, Марио Минев.

Според прокуратурата Янев е ръководител на организирана престъпна група заедно с бившия общински съветник в града Юлиана Янева. Двамата живеят на семейни начала. С обвинение е и касиерката им Василка Лалева. Прокуратурата обяви, че тримата са ощетили държавата с 636 267 лв.

Майката на Янев е на 79 години и в курортния град никой не я познава като бизнес дама.

Сделката по прехвърлянето на фирмата на македонката е сключена при нотариус Елена Дончева в Сандански. Христоманова се е съгласила да поеме съществуващи задължения на „Унисърфейс” ООД към трети лица и търговци по баланса 31 октомври 2017 година.

Кумяния Христоманова е подписала и договор за управление на „Унисърфейс” ООД в качеството си на управител срещу месечно възнаграждение от 400 лв. Преди това управители на дружеството са били Живка Янева и Юлиана Янева.

„Двете влизат в схема, до болка позната – ужилване на хазната чрез продажбата на фирма с дългове към НАП на чужд гражданин, от когото не може и копче да се вземе”, сигнализирахазапознати. Те апелират прокуратурата да спре това: „Ние, гражданите, сме напълно ограбени. По този начин бившите собственици се отървават от пасивите на фирмата и остават всичките задължения на македонката”.

Същата врътка се случва и с фирма „Пиринплод” АД. Точно в 20,20 часа на 8 ноември, часове преди пресконференцията в Апелативната прокуратура, пък адвокатът на Илия Янев Иво Стефанов е станал представител на „Унисърфейс” ООД и член на съвета на директорите на акционерното дружество „Пиринплод”. Фирмата има 50 дка оранжерии в село Левуново.

Илия Янев е изпълнителен директор на „Пиринплод” АД, адвокатът му става упълномощен представител на „Унисърфейс” вместо майка му и съпругата му. Така семейството избягва запора над имуществото си.

На 9 и 16 септември 2016 г., месец след задържането на Илия Янев през август миналата година, навръх Илинден, „Унисърфейс” продава буквално за жълти стотинки два златни имота в Сандански и Благоевград. Купувачът е новорегистрираната с 5000 лв. капитал фирмата „Унигрупинвест” ЕООД с управител Иван Котороков – родственик на Юлиана Янева.

Оказва се, че тогава са продадени част от сградите на киното в Сандански с данъчна оценка от 800 000 лв. и част от сградата на киното в Благоевград с данъчна оценка от 850 000 лв.

За имотите обаче „Унигрупинвест” брои съответно 10 000 и 16 000 лв., или общо 26 000 лв. за имоти с оценка от 1 650 000

„Настояваме прокуратурата да направи разпореждане за спиране на всички скандални сделки, които се правят паралелно с разследването. НАП е направила възбрани, но въпреки това имотите вече са прехвърлени и държавата няма какво да вземе от тези хора.

Разследването ще отнеме години, което дава сериозна отсрочка на престъпното трио”, настояват граждани.

„Унисърфейс” ООД е с предмет на дейност строителство и отдаване под наем на скъпи имоти в столицата и страната.

В Търговския регистър на името на бившия съдия Илия Янев, на името на майка му и Юлиана Янева има десетки фирми.

Илия Янев в момента е на свобода срещу гаранция от 5000 лв.