Hyundai лансира ръчна трансмисия без педал на съединителя

Полуръчна, полуавтоматична трансмисия – така може да бъде представена новата ръчна скоростна кутия, която идва на пазара без педал на съединителя. При това в случая не става въпрос за техника от бъдещето, а за готовa иновация, която трябва да влезе в серийно производство още през юли 2020! Т.нар. „iMT-трансмисия“ (съкращението идва от intelligent manual transmission) ще бъде предложена на клиентите още този месец – при малкия SUV Hyundai Venue няма да има педал на съединителя. Ръчната 6-степенна кутия е съвсем стандартна с Н-образен ход на лоста, но е комбинирана само с два педала – газ и спирачка.

Когато водачът инициира превключване, датчик (intention sensor) подава сигнал към контролния модул на трансмисията (TCU), която с помощта на хидравличен актуатор зацепва и отцепва съединителя – без каквато и да била намеса на водача. Звучи сложно, но от Hyundai гарантират, че функционира безпроблемно и щяло да облекчи шофьора при движение в града. Но защо направо не се насочат към автоматик? Отговорът е прост: iMT е значително по-евтинa и по-компактнa от традиционен автоматик или автоматик с два съединителя.

Първо за индийския пазар

Иновативната трансмисия на Hyundai Venue в Индия може да бъде комбинирана само с 1-литровия турбобензинов двигател със 120 к.с. Същата кутия ще бъде поставена и на KIA Sonet – също малък SUV. Все още не е ясно дали и кога новата трансмисия ще бъде пусната на европейския пазар.

Идеята, заложена в иновативната кутия, не е изцяло нова. Още през 2015 доставчикът на автомобилната индустрия Schaeffler представи т.нар. „E-Clutch“ – автоматизиран съединител за ръчна трансмисия. Тази технология беше предназначена преди всичко за хибридни задвижвания. Schaeffler разработи скоростната кутия в три различни варианта – като само при един има електронно управление на съединителя, т.е. педал на съединителя липсва. Във версията MТplus третият педал е запазен и допълнителен актуатор в тръбопровода под високо налягане разделя мотора от трансмисията по време на движение – например за „носене“ по инерция. „Отцепването“ на съединителя става през системата E-Clutch, когато водачът вдигне крака си от газта.

Подобна система се предлага в Kia Ceed

Подобен тип трансмисия Kia предлага за лансирания през април дизелов хибрид Ceed, но при тази версия на iMT педалът на съединителя не е отпаднал. Новата техника позволява съединителят сам да се отцепва от мотора – и така се постига свободен ход, като се използва инерцията. При съвместно действие със стартер-генератора електронно управляемият съединител може да разделя автоматично двигателя от трансмисията при вдигане на крака от газта или „носене“ с постоянна скорост. Щом шофьорът натисне педала на газта или този на съединителя, с помощта на 48-волтовата електрическа система двигателят отново „пали“, съединителят „затваря“ и отново придава задвижваща сила. Звучи сложно и от техническа гледна точка е доста сложно. На финала обаче шофьорът няма да усеща влошен комфорт. iMT-трансмисията ще бъде поставяна и на предвидения за 2020 фейслифт на Kia Rio – но и тук със стандартен педал на съединителя./autobild.bg