Hyundai показа огромен и луксозен всъдеход

Една от очакваните с огромен интерес премиери на 2018 г. е факт – на автосалона в Лос Анджелис компанията Hyundai представи серийната версия на 8-местния си кросоувър Palisade. Новият флагман на корейската марка заменя модела Grand Santa Fe (известен и като Santa Fe XL), като се позиционира на по-високо ниво и трябва да се конкурира дори с автомобилите на премиум-производителите.

Все пак някои елементи на Palisade донакъде повтарят новото Santa Fe, като това се вижда най-вече в предната част. Тук има същата голяма хромирана решетка на радиатора, както и „двуетажна” оптика с вертикални основни блокове, поставели в предната броня. Задната част с вертикални стопове обаче е напълно нова и не се използва при ниво един сериен модел на Hyundai.

Всъдеходът, който в Северна Америка ще се конкурира с Honda Pilot и Toyota Highlander, изглежда внушително не само заради дизайна, но и заради размерите си. Дължината му е 4980 мм, като разстоянието между двете оси достига 2900 мм. В салона могат да се настанят 8 души – 2+3+3, но въпреки това автомобилът може да се похвали с най-добрия коефициент на аеродинамично съпротивление в този клас – 0,33.

Оборудването е доста богато, като прави впечатление наличието на 16 (!) поставки за чаши и 7 USB-порта. Има и огромен – 12,3-инчов, сензорен дисплей, както и екран на мултимедийната система с диагонал 10,25 инча. В салона липсва лост за превключване на скоростите, като това става с помощта на големи бутони, разположени от страната на водача.

Кросоувърът е много технологичен, като освен познатите активен круиз-контрол и други електронни системи за безопасност предлага и няколко собствени разработки на Hyundai. Сред тях е система за наблюдение на обекти в мъртите зони, която при включване на мигач изплаща картина от страничните камери на екрана пред водача. Освен това има и голям проекционен дисплей на предното стъкло.

Естествено, автомобилът е добре оборудван – коже салон, вентилация на първите два реда седалки, безкабелно зарядно за различни устройства, система за вътрешна връзка, позволява на водача да си общува с пътниците на втория или третия ред, и много други.

С Hyundai Palisade дебютира и нов двигател на корейците – 3,8-литровд с 6 цилиндъра, развиващ мощност от 291 к.с. Той работи в комбинация с 8-степенна автоматична скороства кутия и система за задвижване на четирите колела HTRAC.

 

 

 

 

 

 

Източник:topgear.bg