Изграждаме обща платформа за сигурност с Македония и Албания, предвижда се провеждане на съвместни тренировки и учения

 

България, Албания и Македония поставиха началото на процес за изграждане на обща платформа за сигурност. След приключването на пленарните и двустранни срещи по инициативата „Адриатическа харта“ на 1 декември в Охрид се проведе тристранна среща във формат министри на отбраната на България, Албания и Република Македония, съобщи пресцентърът на българското министерство на отбраната.

В срещата участваха министрите на отбраната на България и на Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска и заместник-министърът на отбраната на Албания Петро Кочи.

Поради проливните дъждове в Албания, министърът на отбраната госпожа Олта Джачка е взела решение да бъде представена в тристранната среща от своя заместник, тъй като се е наложило да се завърне в Тирана, за да ръководи действията по оказването на помощ на населението и ликвидирането на последствията в усложнената метеорологична обстановка.

При разговорите по време на тристранната среща в Охрид се постигна съгласие за конкретни действия, свързани с планиране и провеждане на съвместни тренировки и учения на Силите за специални операции, както и на структурите, отговорни за действия при извънредни ситуации.

Участниците в срещата изразиха своето общо становище, че с тези разговори трите страни поставят началото на важен политически процес за общи инициативи в областта на отбраната, създаващи условия за изграждане на обща платформа за сигурност в тази част на Балканите, покриваща се с проекта за изграждане на коридор № 8.

 

Снимка

Красимир Каракачанов