Извънредно! Собственикът на завода „Изамет“ в Дупница Илия Златанов: ДАМТН пусна 6 асансьора убийци да качват елита на Европа в НДК, спрете резила!

Илия Златанов

 

Инспектор Мария Влахова е преглеждала документите на съоръженията и ги е регистрирала в това безобразно състояние

Шефовете на агенцията Горновски и Чиликов сложиха кръст на 12 акта на „Техно Контрол Консулт“ ООД – Ловеч, фирмата следи съоръженията в половин България

 

„Шестте новопостроени асансьора в сградата на НДК са в състояние да изтрепят хората, които се качат в тях. Съоръженията са изградени в разрез с изискванията.” Това алармира главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, Илия Златанов. Бизнесменът е собственик на дупнишкия завод за асансьори „Изамет“.

Валентин Чиликов
Петър Горновски

Любопитна подробност е фактът, че асансьорите са произведени в завода на сина му Явор Златанов. Асансьорният бранш познава Илия Златанов като светило в сферата. Затова той в момента се противопоставя на дивотиите на сина си и на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Валентин Маринков

„Проблемът е най-вече в агенцията. Воювам от години с ръководството. Както с предшествениците, така и със сегашния председател Петър Горновски и секретаря му Валентин Чиликов. Още през месец септември изразих тревогата си пред Горновски и Чиликов, че асансьорите в НДК, които се монтират в момента, не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина.

Валери Симеонов

Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност. Кой е извършил краен контрол? Кой е издал декларация ЕО? Кой ги е регистрирал с тези неизправности? Считам шестте монтирани съоръжения за опасни както за здравето, така и за живота на ползвателите им“, каза Златанов.

Проверка на вестник „Вяра“ установи, че асансьорите са огромни – с капацитет за 10-12 души. Те катерят 11 етажа и ако действително са неизправни, могат да се стоварят в подземията със страшна сила от около 30 м височина. Процедурата за изпитване е твърде сложна, но се цели да се докаже, че асансьорът е изчислен и произведен правилно, предпазните устройства са изправни.

Източници на вестник „Вяра” съобщиха, че проверката е направена от инспектор Мария Влахова от регионален отдел на Инспекция за държавен технически надзор „Западна централна България – София“. Тя е преглеждала документите и самите асансьори. Влахова е парафирала чрез документите, че те отговарят на законовите изисквания.

„Искаме да знаем в какво състояние са монтираните асансьори, изпитвани ли са на място при монтажа от инспектори, спрени ли са от експлоатация, има ли съставени актове на производителя и фирмата, която ги е монтирала?“, тревожат се от асоциацията. От там са категорични, че в ДАМТН контролът е занижен до нула и има опасност не само язовирите да се пръснат, но и за съоръженията с повишена опасност (СПО), каквито са асансьорите. Само преди няколко дни Върховната административна прокуратура направи разкрития за опасни язовири, но така и не се разбра предприе ли прокуратурата някакви действия.

От Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, твърдят, че ДАМТН оставят удостоверения и лицензи за поддръжки и технически надзор на СПО на фирми без персонал.

„Ние питаме как се поддържат асансьорите без персонал и с кухи фирми? Трябва ли да падат асансьорите в България като круши и да даваме жертви? Кой ще върне към живота пострадалите, Чиликов или Горновски? Нека да отговорят защо на фирма „Техно Контрол Консулт“ ООД – Ловеч са прекратени 12 акта? Известно е, че при три се отнема лиценз, въпреки че фирмата не отговаря на изискванията на нормативната уредба, лицензът й се пази. Срещу какво? Всичко това поражда съмнения за корупция. Фирмата инспектира съоръженията в половин България.

Ето че стигаме върха – в НДК, което трябва да поеме елита на Европа и се превръща в щабквартирата на ЕС, са регистрирани 6 калпави асансьора. Това не е ли върхът на безобразието, не е ли престъпление против държавата?”, питат от сдружението.

„Истина ли е, че Горновски е първи приятел на вицепремиера Валери Симеонов, които са съученици и състуденти, защото Горновски се хвали и парадира“, пишат читатели на редакционните имейли.

На 18 януари 20 000 евроделегати ще щурмуват НДК.

Със случая е запознат и председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков. Той лично е подал сигнал в прокуратурата, а от асоциацията са стартирали собствено разследване.