Кметът Камбитов даде старт на детския футболен турнир в Благоевград

Кметът Камбитов откри турнира

320 млади футболисти от български от елитни отбори от България, Сърбия, Хърватска, Румъния и Кипър ще мерят сили по спортните терени в с. Рилци

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов официално откри 5-ия  международен футболен турнир за деца, родени през 2003  и 2004  г.  „Купите на Община Благоевград. До 1 септември Благоевград ще бъде  столица на футбола, когато е предвидено и официалното награждаване на отборите победители.

Отборите на „Цървена звезда”
Отбори от Кипър, Хърватия и Сърбия

Събитието започна с издигане на българското знаме, химна на Република България и химна на Европейския съюз. В програмата взеха участие творци от музикална академия “PRESTO”.

Традиционно, преди да бъде открит турнирът, футболистите от елитни школи от България, Сърбия, Хърватска, Румъния и Кипър се включиха в парад на отборите, който стартира от сградата на Съдебната палата в Благоевград.

Традиционният парад на отборите премина през центъра на града

Шествието бе предвождано от Биг Бенд – Благоевград и продължи до площад „Македония“. Именно там, кметът Камбитов даде старт на един от най-престижните турнири, част от календара на Българския футболен съюз.

„Добре дошли в Благоевград за пета поредна година. Искам да ви благодаря, че подкрепяте нашата инициатива от самото начало. От тази година турнирът е в международния календар на ФИФА. В тазгодишното издание посрещаме около 320 футболисти, а общо за петте години Благоевград са посетили около 1500 млади таланти от 15 школи“  каза кметът д-р Атанас Камбитов.

Първият двубой, част от Международен детски футболен турнир „Купите на Община Благоевград“ ще бъде игран днес между ПФК „Левски“  – ОФК „Пирин“, в група  набор 2003. Мачът ще започне в 08.30 часа на стадиона в с. Рилци 1 . След това на терена ще излязат отборите ФК „ Динамо Загреб“  – ФК „Тампа Брашов“, а тимовете на ФА “Дит“ – ФК „Цървена звезда“  ще стартират в 11:10 часа.  На стадион в село Рилци 2 футболистите, родени през 2004 г.  ще играят в срещите на  ПФК „Левски“  – ОФК „Пирин“, ФК „ Динамо Загреб“  – ФК „Апоел“, ФА “Дит“  – ФК „Цървена Звезда“  със същите начални часове.

Международният детски футболен турнир „Купите на Община Благоевград се провежда за пета поредна година. Той е в памет на легендарния вратар на “Пирин” – Христо Христов – Бараката. Основната цел на Община Благоевград е турнирът да събере млади футболисти от различни краища на Европа, които да се състезават по най-високите европейски стандарти, като се насърчава честна игра, приятелство, култура и висок морал, които да допринесат за тяхното развитие.