Недоволство сред публиката в Сандански: Посредствени певци тържествуваха с награди от „Пирин фолк”, пренебрегнаха талантливата поетеса Катя Кирянова, Вили Рай се раздаде, без да получи признание

Вили Рай с кмета Кирил Котев
  • Бизнесдамата Снежана Филчева от Благоевград: Журито тази година даде предимство на невръстни творци
  • Китан Емилов и Емил Мирчев: Истинска македонска музика чухме само от Б. Груевски, П. Нечовски и Б. Павловска, от там нататък срам и позор
  • ОбС шефът Георги Синански припява с Г. Гоцев, кметът Котев скочи да посреща зам.-министър Манолев, други политици не уважиха юбилейния фестивал

 

Недоволство заради явно пренебрегване на талантливи творци избухна сред част от публиката на фестивала „Пирин фолк” в Сандански. Според хората журито е наградило изпълнители, които нямат нищо общо с македонската музика. Освен това санданчани отбелязаха липсата на общински съветници и местни политици на концертите, питайки се защо не са уважили юбилейното издание на фестивала.

Зам.-министър Ал. Манолев сред публиката в летния театър

„Наградените на юбилейния фестивал „Пирин фолк” не бяха най-добрите, даже може да се каже, че бяха наградени посредствените, но това – между нас казано”, беше мнението на голяма част от анкетираните след концерта в летния театър на Сандански.

Катя Кирянова
П. Нечовски
Б. Груевски

„В журито имаше само 1 човек, който познава македонската музика, и това е маестрото от Скопие, всички останали хал хабер си нямат от македонска музика. Ляха се български песни в стил ансамбъл „Филип Кутев”. Няма лошо, но тези изпълнители нямаха нищо общо с македонската песен. Най-малко пък сладката женичка от Варна, която отнесе 3 награди”, каза Тодор Тодоров.

 Хората на фестивала казаха, че изпълнителите, които са пели македонска музика, се брояли на пръстите на едната ръка

„На тези, които я наградиха от общината, не им прави чест. По-добре да бяха кръстили този фестивал „Българският фолк”, само Благоя Груевски, Петър Нечовски и Благица Павловска от Македония пяха по македонски.

Публиката препълни летния тетаър в Сандански за юбилейното издание на фестивала „Пирин фолк”, но част от зрителите останаха недоволни от наградените изпълнители

Песните им бяха истински, баш как си трябва”, категоричен беше Китан Емилов. „От там нататък срам и позор, но никой от истинските изпълнители на македонската песен не беше почетен, да вземат и да си гръмнат организаторите на този фестивал. По-добре да бяха наградили песента на Вили Рай „Мелнишка убава мома”, отколкото да награждават това морско конче от Варна”, категоричен е и Емил Мирчев.

Общественичката Роска Ноцова се снима със своята приятелка Снежана Филчева

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев беше сред официалните гости в летния театър на 25-ото юбилейно издание на „Пирин фолк”. Пиарът на община Сандански Албена Бугаринова го настани на първия ред, на 2 крачки от журито. Щом го зърна, кметът Кирил Котев веднага слезе да му прави компания. Двамата си говориха задушевно и емоционално. „Най-вероятно коментират, изпълнителките”, предположиха хора зад тях. Минути по-късно кметът Котев обяви, че за него най-добрата изпълнителка е Камелия Ванчева.

Кметът Котев прави компания на Ал. Манолев

Залата на летния театър не можеше да побере и през 3-те вечери многобройната публика, дошла да уважи юбилея и концерта на талантливите изпълнители. Бурни овации получиха популярни изпълнители като Гуна Иванова, Васко Лазаров, Сашка Васева, Илиян Михов…

Музикалните виртуози буквално взривиха публиката с изпълненията си. Авторите на песните обаче бяха грубо пренебрегнати. В залата беше една от големите поетеси, с чиито стихове се представиха над 5 изпълнители, но името й не прозвуча от сцената, и това е Катя Кирянова. Скромно и тихо, обичаната поетеса беше седнала недалеч от входа на театъра и продаваше своите стихосбирки. Сред феновете й бяха благоевградската бизнесдама Снежана Филчева и учителката Роска Ноцкова, които си купиха две стихосбирки. За концерта от Петрич беше дошла и уважаваната поетеса Лили Трендова.

„Тази година журито на фестивала даде предимство на съвсем млади изпълнители на 17-18-19 години”, отбеляза Снежана Филчева, на която й предстои да издаде своя книга с разкази за живота на нейни близки приятели. В публиката беше забелязан председателят на ОбС Георги Синански и зам.-кметове на Сандански Георги Трайков и Вангел Анталавичев.

Синански е прочут акордеонист. Оказа се, че знае почти всички песни на „Пирин фолк” наизуст. Синански пя в един глас „Прошки” с Георги Гоцев, припява и на Васко Лазаров, на Радостина Паньова, дует „Българка”, Радостина Кехайова и нейното „Девойче бяло, цървено”. На концерта пристигна и кметският наместник на село Горно Спанчево, Мария Гелишева. „Аз съм голям фен на българския фолклор и купих захарни петлета на двете си дечица”, каза тя.

Впечатление направи, че нито един местен политически лидер или общински съветник не уважи събитието. По-късно зам.-министър Ал. Манолев заяви, че за него е голяма чест да бъде с всички приятели на българския фолклор и заедно да отпразнуват 25-ия юбилей. „През годините тук са оставили част от своето творчество и са дали старт на професионалната си кариера толкова много певци, музиканти, поети, танцьори. Сцената е била разтърсвана от велики български гласове и неповторимите ни фолклорни ритми, оживявало е миналото на народа ни”, каза Манолев. „Вярвам, че Сандански ще остане пазител на културно-историческата памет, на народното творчество, изразявам своята искрена признателност към всички, които през годините и сега отдават цялата своя енергия да направят това възможно”, каза за в. „Вяра” Кирил Котев.