Кметът Методи Чимев подписа договор за мащабния ремонт в жк „Бистрица” за 6,2 млн. лв. с Велко Руйков от „Нивел строй“, удари първата копка

  • Чимев: Никога не съм крил, че инфраструктурата ни е проблем не само в този квартал, над 2 г. работим по проекта, с нетърпение чакахме старта
  • Руйков: Така решаваме проблемите с водопровода и улиците в най-населения квартал
  • Шефът на проектантския екип арх. Григор Перчеклийски: Проектирането беше трудно, надяваме се да сме решили проблема с паркоместата, изграждането на зелените площи и тротоари, местата за отдих и спортни площадки

 

Договорът за стартиране на мащабните инфраструктурни дейности в най-големия жилищен квартал – „Бистрица“, бе официално сключен в заседателната зала на Общинския съвет в Дупница в понеделник.

Моменти от водосвета и първата копка

На церемонията присъстваха и голяма част от домоуправителите на блоковете, които бяха дошли да се запознаят по-отблизо с дейностите. Общо над 6,2 млн. лева ще бъдат инвестирани в цялостната подмяна на водопровода, както и за изграждането на надземната инфраструктура. Подробности за нея внесе ръководителят на екипа от проектанти – арх. Григор Перчеклийски. Преди това кметът на община Дупница Методи Чимев и управителят на фирмата изпълнител „Нивел строй“ ЕООД – Велко Руйков, официално положиха подписите под договора.

„Преди две седмици, отново бе понеделник и имахме ситуация с наши съграждани с претенции, напълно основателни, разбира се, за инфраструктурата. С такива проекти като този даваме отговор на част от поставените тогава въпроси. Никога не съм крил, че инфраструктурата ни е проблем не само в този квартал, но и в други. Затова както всички жители на жк „Бистрица”, така и ние очаквахме с нетърпение стартирането му.

Повече от 2 години се работеше по него. Изпълнител има, финансиране – също. Благодаря на проектантите за работата, която свършиха в този много труден и сложен квартал. Като казвам инфраструктура, трябва да се знае, че тя е свързана и с подземната такава и именно започваме от там. Защото ако нямаме здрави подземни връзки, каква е нуждата от надземни ремонти? Работим в посока и реализацията на другия основен обект в района – изграждането на новата детска градина“, коментира Чимев.

Кметът Методи Чимев и управителят на „Нивел строй” Велко Руйков официално положиха подписите под договора.

„Искам да поздравя кмета и служителите на администрацията за успешното реализиране на проекта до този етап, че тежестта вече пада върху нас – изпълнителите. С реализацията на този проект ще бъдат решени проблемите в най-големия и населен квартал откъм водопровод и надземна инфраструктура. Ще помоля за разбиране от страна на живущите, защото ще им създадем голям дискомфорт. Но в крайна сметка важен е резултатът. Няма да бъде никак лесно, защото казахме вече, че е труден квартал, затова моля за търпение хората“, заяви Руйков.

„Трябва търпение, затова хората нека се заредят с такова. Имахме много проблеми при проектирането, но мисля, че успяхме да извлечем най-доброто. Надяваме се да сме решили проблема с паркоместата, с изграждането на зелените площи и тротоари, с местата за отдих и спортни площадки“, лаконичен бе Перчеклийски.

Веднага след официалното сключване на договора в района на бл. 2 и ул. “Жива вода“, който район също ще бъде рехабилитиран, бе направена и първа копка. Водосвета за здраве и успешна работа извърши отец Георги Паликарски. Десетки жители на квартала, както и общински съветници дойдоха на церемонията. Инж. Чимев, Руйков, както и зам.-кметът Крум Милев направиха първата копка. Жителите не скриха, че от години са очаквали такъв ремонт и вече чакат с нетърпение неговото приключване.

От община Дупница са уведомили управителя на ВиК-Дупница, че при стартиране на подмяната на водопреносната мрежа ден по-рано на официалния си сайт да информират гражданите за спирането на водата с начален и краен час на нарушено водоподаване.