Кметът на Сатовча Арбен Мименов: Тютюнопроизводители бойкотират изкупната кампания, ако фирмите не извадят до 10 лн. за сорт “Крумовград” на кг и до 12 лв. за „Басми“

Арбен Мименов – кмет на Сатовча

 

Тютюнопроизводителите ще блокират тазгодишната кампания, като няма да продават произведения от тях тази година тютюн на фирмите, докато цените не бъдат коригирани. Това е решението, взето на среща между председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов, кметове и тютюнопроизводители от Гоцеделчевско. Мименов, който е и кмет на Сатовча, подкрепи искането на производителите кампанията да бъде спряна, докато фирмите не регулират цените на тазгодишната реколта тютюн. Хората настояват цената за сорт “Крумовград” да бъде преразгледана и тя да достигне от 8 до 10 лева за килограм, а за тютюните от сорта „Басми“ – от 10 до 12 лева.

Тази година общо за района се очаква да бъдат изкупени около 1200-1300 тона, като 600 тона от тях са от община Сатовча, около 300 от община Гърмен, около 300 от община Хаджидимово и 100 от община Гоце Делчев. Фирмите купувачи за Гоцеделчевско са пет: “Алайянс уан табако”, “Сокотаб”, “Плевен БТ”, “Миссириян” и “Секе Кърджали”, съощи Арбен Мименов.

На събранието бе заявено категорично, че качеството на тазгодишната реколта е най-доброто за последните 10 години и хората са в правото си трудът да им бъде оценен достойно.

Общото събрание на производителите на ориенталски тютюни упълномощи Арбен Мименов като председател на “СПОТ БГ” да преговаря с фирмите купувачи по приетото решение, уточнява „Инфомрежа”. В тази връзка Мименов е провел разговори със собствениците на петте фирми изкупвачи, които в прав текст са му заявили, че няма как по този начин да се иска определянето на минималните средни изкупни цени и че всяка фирма има сключени договори, в които са посочени цените по клас и според качеството на тютюна. Дори представителят на “Сокотаб” – Кристиян Расмусен, е заявил, че хората ще бъдат доволни, че цената ще бъде по-висока от миналогодишната, а именно 7 лева, и че седалищата на фирмите им са извън страната и те не могат да преговарят. Тютюнът ще се купува според качеството, като за качествения ще се иска 10 лв. Заради ниската цена се очаква тютюнджиите в Гоцеделчевско да се разбунтуват. Кампанията в Дебрен статира със средна цена около 7 лв.