Кметът на Усойка Васил Соколов брои 1000 лв. глоба,  забравил да подаде декларация за конфликт на интереси

Васил Соколов

 

1000 лв. глоба трябва да плати кметът на бобошевското село Усойка Васил Соколов заради забравена декларация за конфликт на интереси, разпореди Административният съд в Кюстендил на последна инстанция. На пропуска се натъкват проверяващи от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Юристите издадоха и съответното наказателно постановление, подписано от Венцислав Петров. Първоначално то бе отменено от състав на Дупнишкия районен съд.

При проверката представителите на комисията се натъкват на факта, че кметът на Усойка е встъпил в длъжност на 09.11.2015 г. и е трябвало да подаде декларацията до 16.11.2015 г. Селският управник обаче се сеща да подаде документа едва през февруари следващата година.

Съдия Даниела Петрова

Съдия Даниела Петрова е категорична, че в случая се касае за административно нарушение, изразяващо се в бездействие за подаване на декларацията в законоустановения срок. Тя е категорична, че правилно в наказателното постановление е посочено, че нарушението е извършено на 17.11.2015 г., а наказващият орган е разбрал едва на 17.03.2016 г., когато е получил от председателя на ОбС-Бобошево регистъра на декларациите по Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, заедно с копия от същите на задължените лица от общината, включително и тази на Васил Соколов. Така  съдът потвърди наказателно постановление от 3 юни миналата година, издадено от председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси – гр. София, с което на Васил Соколов, в качеството му на кмет на кметство с. Усойка, община Бобошево, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1000 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. По-рано кметът на село Усойка обясни, че веднага след встъпването си в длъжност му били предоставени много документи, които подписал. Той обаче не получил декларация за несъвместимост, а такава му била показана месеци по-късно.

Същото наказание отнесе и колежката му на село Слатино Сашка Тренева. Тя обаче е втори мандат и твърди, че такава подписала в първия си манда.