Кметът Паунов обяви война на вандалите в Кюстендил, инж. Атанасов: Да извадим по 50 лв. от джобовете си за ремонт на детските площадки

Кметът Петър Паунов е за цялостна кампания по опазване на детските площадки.

Общината инвестира 856 400 лв. за спешни ремонти по улиците в града и селата

 

Всеки общински съветник да отдели от заплатата си по 50 лв., с които да подпомогнат усилията на общината в ремонт на детски площадки и съоръжения, изпочупени при вандалски прояви, бе едно от предложенията, които направи инж. Огнян Атанасов, по време на редовната общинска сесия в Кюстендил. Другото негово предложение бе да бъде организирана дискусия и информационна кампания за превенция на вандалските прояви в града и тя да е под егидата на председателя на Общинския съвет Михаела Крумова, с участието на всички общински съветници, представители на РУО, полицията и училища.

Огнян Атанасов (в средата) предложи на колегите да отделят по 50 лв. за изпочупените детски съоръжения.

”Трябва да се набележат нормативни промени, да се вземат мерки и да има по-сериозни санкции при вандалски прояви. Сега ремонтираме изпочупените детски площадки, след това пак се чупят, пак ги ремонтираме и това продължава до безкрайност. Не е приятно, има го този проблем и трябва да спрем да бъдем толерантни”, заяви Огнян Атанасов.

По наболялата тема отношение взе и съветникът Мая Шишкова, която предложи всички отговорни институции да си обединят усилията. “Да се направи кампания, която да бъде разяснителна, че в крайна сметка това имущество е общинска собственост, тоест собственост на всеки един от нас и ние сме длъжни да го опазваме. Чисто статистически щетите са огромни, които се нанасят на община Кюстендил”, коментира Шишкова.

“Необходима е цялостна кампания по опазване на детските площадки в училищата и сред родителите. Вече работи съвместен център за видеонаблюдение с полицията. Има заловени и първите вандали с помощта на този център. Става въпрос за шестима души, които са нанасяли щети на общинска собственост и частни имоти. Към момента не е проблем толкова санкционният режим, а по-скоро проблемите със залавянето и безучастното поведение на някои от нашите съграждани. Докато не си дадем сметка, че всичко счупено се заплаща в троен размер от бюджета, проблемът няма да се реши“, заяви пред общинските съветници кметът Петър Паунов.

Община Кюстендил планира да инвестира нови 856 400 лв. за неотложни текущи ремонти по уличната мрежа в града и селата. Най-много средства са предвидени за улиците: “Родопи”, от ул. “Цар Симеон Първи” до ул. “Неофит Рилски” – 78 172 лв.; “Неофит Рилски”, от пл. “Велбъжд” до ул. “Цар Михаил” – 67 793 лв. и “Бузлуджа”, по цялата дължина – 61 125 лв.; ул. “Хаджи Йоаким” – 32 000 лв.; ул. “Спартак” – 32 815 лв. и др. В десетки села от общината ще бъдат инвестирани средства за запълване на дупки по улиците, като най-много пари са заделени за селата Берсин, Граница и Търновлаг.