Кметът Церовска откри паметника на земеделския деец Евтим Арсов в Перник

Кметът на Перник Вяра Церовска с автора на бюста – художника Стефан Тодоров, и председателя на инициативни комитет Бойко Астатков

 

Бронзовият бюст е отлят преди над 10 години от художника Стефан Тодоров

 

Десетки перничани и гости се събраха на откриването на паметника на земеделския деец Евтим Арсов. На официалното тържество бяха и кметът Вяра Церовска, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова, кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов, Бойко Астатков – председател на инициативния комитет за изграждането на паметника.

Бюстът на земеделския активист Евтим Арсов, монтиран пред РИМ в Перник

„Тук съм, за да изразя своето отношение и уважение към демократа Евтим Арсов, към неговата дързост, характер и сила, с която той се е борил за най-свидното – да имаме право на свободно слово”, каза в приветственото си слово кметът Вяра Церовска.

Паметникът е монтиран пред сградата на Регионалния исторически музей в Перник след решение на Общинския съвет. Скулптурната творба е изработена от пернишкия художник Стефан Тодоров и е отлята от бронз преди повече от 10 години. Средства за изработването на паметника са дарявали земеделци и съидейници от три континента.