Кметът Церовска след кошмарния уикенд в Перник: Нивото на реките скочи, но язовирите няма да прелеят, изпомпват водата в 13-о ОУ

Кметът Церовска и екипът й по време на проверките за щетите в Пернишко

Река Бучащица в Големо Бучино разруши част от пътя и достигна до две от къщите

 

Няма опасност от преливане на трите общински язовира в Мещица, Расник и Ярджиловци. Язовир „Студена“ е под обичайното ниво, там продължава да се извършва основният ремонт на стената.

Всички реки, които са на територията на общината, обаче са с количество, по-голямо от обичайното, дори и за сезона. Това се дължи на натрупания сняг, който бързо се разтопи от топлия вятър и по-високите температури. На някои места тези реки създадоха проблеми. Река Бучащица в Големо Бучино успя да разруши част от пътя и достигна до нивата на две от къщите, които са в непосредствена близост до нея. Останалите дерета и реки бяха многократно почиствани по населените места от кметствата през лятото и това в голяма степен предотврати по-сериозни бедствия в района. Обичайно вливането на река Конска в река Струма се повиши в Батановци, но този път нямаше проблем и до достигане на максималното ниво оставаше близо едни метър, поясни градоначалникът.

Кметът Вяра Церовска сподели още, че проблемът с канализацията в пернишкия квартал „Изток“, която е твърде стара и не може да обслужи големия брой живеещи, вече е преодолян. Най-тежко е било положение на улица „Рашо Димитров“, която беше затворена и се наложи да се преустанови маршрутът на градския транспорт по нея. Много от мазетата на блоковете в кварталите и централната градска част бяха запълнени с вода, се сочи в обзора на кмета. В рамките на 12 часа обаче ситуацията е била нормализирана. Трайното решение за проблема с канализацията обаче е единствено в реализирането на проекта за водния цикъл, който ще стартира реално през 2018 година.

По отношение на учебните заведения в момента проблем има в 13-о ОУ, където се изпомпва водата, изпратена е допълнително още една фирма, която да помогне, там работят и екипи на пожарната и ВиК, се сочи в информацията на градоначалника. Церовска допълни, че е подадена информация до областния управител във връзка със създалото се напрежение относно тежката авария в „Топлофикация Перник“, която остави жителите на града 72 часа без парно и топла вода. Фирмата, която управлява топлофикационното дружество, е частна и се надявам ДКЕВР да направи необходимото, за да се предотврати възможността за следващи такива прекъсвания на топлоподаване в Перник, каза Вяра Церовска.

Градоначалникът отчете още, че не е допуснато образуването на тапи на местата, където при по-малки валежи се образуват завирявания  – при входовете и изходите на града.