Кметът Калин Гелев налива пари в общината от арония и женшен, ОбС за втори път каза „да” на „Нов проект Сапарева баня”

ОбС-Сапарева баня

 

  • Управител на дружеството със заплата от 1216 лв. ще бъде Любомир Кръстев, ще има счетоводител, пазачи и 60 сезонни работници 
  •  Съветникът Костадин Николов: Не е работа на общинарите да се занимават със земеделие, реколта ще има след 5 години, кой ще покрие масрафа
Н. Фарфаров, Пехливански и Николов

Идеята на кмета на Сапарева баня Калин Гелев курортът освен от туризъм и минерална вода да печели и от отглеждането и пласирането на екзотични култури беше подкрепена от Общинския съвет.

Вчера съветниците гласуваха „за” и учредиха от втори опит дружество за отглеждане и търговия с женшен и арония в курорта. Областният управител върна първото решение, взето на сесия в края на април, като незаконосъобразно. Оказа се, че то не е било съобразено със Закона за публично-частното партньорство, изискващ създаването на търговско дружество, обявяване на търг за частни фирми, които да изложат оферти и да влязат в партньорство с общината.

Н. Мертекчийски и Л. Кръстев

На вчерашната сесия съветниците отново елиминираха дългата процедура по обявяването на търг, който може да се обжалва от недоволните и така се изгуби 1 година в съда и учредиха ЕООД „Нов проект Сапарева баня”. В момента новото дружество е 100% собственост на общината, но тя има право да продава дялове от него на частен партньор. Капиталът, с който е регистрирано дружеството, възлиза на 4000 лв. По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Николай Мертакчийски за управител беше избран колегата му Любомир Кръстев. За дейността си той ще получава заплата от 1216 лв. „Нов проект Сапарева баня” ще има счетоводен отдел, трима пазачи и 60 души сезонни работници.

Против идеята се обявиха категорично общинските съветници от „Отечество” – бившият юрист на община Сапарева баня Костадин Николов и строителният предприемач Йордан Кацарски. Против бяха Светослав Андреев, Георги Попмихайлов, Георги Тодоров и Даниела Ранова, които представляват местна земеделска формация, повечето са земеделски производители.

Ал. Алащинов (правият)

„Не е приоритет на общината да се занимава със земеделие. Общината може да подпомага този отрасъл, но в никакъв случай не е работа на общинарите да копаят, сеят и събират по нивите каквото и да било. Женшенът и аронията ще дадат реколта чак след 5 години. Питам кой ще покрие разходите от бюджета за тази армия работници? Смятам, че общината може да бъде фалирана по този начин”, категоричен беше юристът Костадин Николов.

Седемте съветници от ГЕРБ и БСП обаче бяха категорични, че женшенът е златна мина, която може да възроди общината и да донесе големи печалби. Те възприеха идеята на опозиционера Костадин Николов населението да има достъп до строителна дървесина, но при заявка на по-голямо количество от 2 куб. м хората да предоставят документи, доказващи необходимостта от тази дървесина.

„Много фирми използват обикновени хора, чрез които въртят търговия. Опасявам се, че в общината е създадена лоша практика дърводелски фирми чрез подставени лица да добиват дървесина от общинската гора по цени за граждани. Така те избягват търгове и конкурси, но въртят бизнес. Мога да посоча и имена, но първо ще пусна официално запитване към общината”, каза Николов. Той попита шефа на общинското горско Алащинов  дали е вярно, че хвърлил 115 000 лв. за външни услуги. Алащинов призна, че това е вярно, като уточни, че 45 000 лв. са нужни за лесоустройствения план на предприятието. Той призна още, че е върнал на работа бившия горски Георги Джоргов с граждански договор. Той е натоварен с отговорността да маркира дърветата.