Крепостта „Хисарлъка” като преродена след ремонта за 4,3 млн. лв., зам.-шефът на ДНСКА Е. Йорданова лично подписа Акт 16

Зам.-началникът на ДНСК инж. Емилия Йорданова е подписала лично разрешението за ползване на Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка” в Кюстендил след мащабния ремонт.

Това съобщиха от екипа на кмета на Кюстендил Петър Паунов в отговор на твърденията, че старините стоят без Акт 16 трета година и се рушат, тъй като фирмата „Булплан инвест” не е свършила качествено работата си. Ремонтът е на стойност 4,3 млн. лв.

„Изпълнението на строителните дейности е перфектно. Обектът е пуснат в експлоатация на 19 януари 2016 г. Възложител е Министерството на културата и община Кюстендил. Строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти. Сроковете за изпълнение, както и гаранционните срокове за изпълнените дейности са спазени”, пише в разрешителното на ДНСК.

Делвите представляват голяма туристическа атракция. Те са съдове за съхраняване на жито от римско време. Някои от тях са напукани, затова са лепени в Рим.

„И човек да стои на 40 градуси, каквито са температурите в Кюстендил през лятото, и той ще се напука, както и камъкът се пука. Съхраняването е изцяло съобразено с изискванията на Министерството на културата и проекта, изготвен съобразно европейските изисквания. Няма как да построим навес над делвите, тъй като ще бъдем санкционирани. Никакви подобни волни действия не се допускат по закон. Няма нищо лошо в това обществото да следи работата на общинската администрация и фирмите, които изпълняват общински обекти, но точно тази група, която хвърля камъните, много добре знае, че фирмата изпълнител си е свършила перфектно работата и обектът има Акт 16”, уточни кметът Паунов.