Кукерско шоу в Джерман! Групата на Красимир Атанасов показа „сватба”, кметът Ангел Цветков връчи награди на 70-год. Иван Капикарски и 2-годишната Даная Караджова

 

Кукери развеселиха жителите на Джерман за старт на 2018 г. По традиция на 1 януари дупнишкото село бе пробудено от хлопатарите на преобразените до неузнаваемост мъже от кукерските групи на Красимир Атанасов, Сергей Шушков и Росен Крумов, които обикаляха по улиците, а за финал имаха 15-минутни шествия на стадиона.

Моменти от празненството

За да видят шоуто, там се стекоха около 3000 души, половината от които гости на Джерман. На препълнения стадион дефилираха 180 кукери, 27 от които деца. Те се представиха с характерните кукерски игри, а групата на Красимир Атанасов показа „сватба”. Празникът завърши с красиво българско хоро.

Стадионът в Джерман беше пълен.

Традиционно присъстващите бяха поздравени от кмета на селото Ангел Цветков, който поднесе на всяка от кукерските групи парични награди, осигурени от община Дупница. Наградите, предоставени от спонсори, връчи секретарката на кметството Анелия Граховска.

Обичаят се разраства.

Най-малките получиха индивидуални награди. Сред отличените бе най-малката от децата – Даная Караджова, която е само на 2 години и 3 месеца. Награда бе дадена и на най-възрастния – 70-годишния Иван Капикарски. Иван влиза в ролята на кукер повече от 4 десетилетия, сега е в групата на сина си Росен Крумов. Иванина пък е племенница на Красимир Шанков – кукер също от групата на Росен Крумов. „Вече над 40 г. съм сред организаторите на тези празници и тази година станахме свидетели на най-пищното тържество. За първи път имахме и такова масово участие на деца. Можем само да се радваме, че има приемственост и все повече млади хора харесват обичая”, обясни водещата на празненството Пантелина Караманска – секретар на местното читалище „Пробуда 1926”. По Нова година в селото обичайно има близо 200 кукери. Те вече се готвят за участието си в тазгодишното издание на фестивала „Сурва” в Перник на 26 януари.