Осман и неговата странна постройка върху дерето в Дебрен

 

Вместо да се погрижат за улицата ни, която никога не е била асфалтирана, бутнаха сглобката и трябва да вървя 1 км, за да си изхвърля боклука

Обърнатата къща от Гърменско повлече крак за куриозни строежи из Югозапада. Осман от Дебрен построи магазин върху дере, а радомирец си измайстори мост, но от общината му го срутиха.

Мостът, преди да бъде блъснат.

Съселяни на Осман подали жалба, че той строи незаконно върху селското дере. Впоследствие от Басейнова дирекция-Западнобеломорски район му наложили глоба от 10 000 лв. Строителят решил да се ожали в съда и магистратите в Гоце Делчев излязоха с решение, че санкцията трябва да падне. В акта на Басейнова дирекция изобщо не ставало ясно дали строежът застрашава целостта на дерето, е един от мотивите на съда.

Моста ли трябва да ни оправят, или да асфалтират улицата, пита радомирецът кмета Алексиев.

Историята на моста, изграден от радомирец пред дома му, обаче няма щастлив край. Мъж от Радомир, пожелал анонимност, разказа: „Мостът пред дома ми, изграден с лични средства, е разрушен. Сега, за да ида да си изхвърля боклука, трябва да обиколя цялата улица! Благодаря на общината! Да не говорим, че понеже улицата не е асфалтирана, някога мостът ни беше връзката с асфалтирания път само на 5 метра… Моста ли трябва да ни оправят, или да асфалтират улицата, питам общината и кмета Алексиев?

Преди време имаше контейнер, минаха и го взеха и повече не се появи? Много интересно – не плащам ли такса смет, за да обикалям по 1 км до кофата? Къщата ми е на 500 м от центъра на града и винаги се подминава? И когато сме вложили нещо, за да не прегазваме през канала и което е стояло там години наред, да бъде унищожено от общината?, разказа радомирецът. Съграждани го посъветваха в такъв случай да хвърля отпадъците в реката…