Кварталният кмет Румен Петков: Гробищният парк в „Църква” е незаконен! Погребваме хора в частни имоти, с до 2000 лв. може да обезщетим собствениците

Кметът на Църква Румен Петров
  • Теренът отдавна е отеснял, дневно се извършват повече тъжни ритуали, отколкото в самия град Перник, твърди Петков

Новият гробищен парк, намиращ се в района на Стара Църква, е незаконен още от неговото създаване, заяви кметът на квартала Румен Петров. „Навремето един властимащ човек отишъл там и посочил с ръка – ето тук ще е гробищният парк! Тъй като тогава всичко е било държавно, никой не се поинтересувал чий е тоя имот и по тоя начин започнала експлоатацията му. Така изминали близо 40, че и повече години”, разказва църковският кмет. След 1989 г. със закона връщане на земята в реални граници местните хора започват буквално да атакуват местния управник със справедливи искания, тъй като това са били частни имоти. Многократно пред общинската адманистрация съм поставял въпроса защо гробищният парк, който вече четири десетилетия е факт, не бъде узаконен по някакъв начин, заяви кметът на Църква. Той допълни, че част от собствениците, имащи претенции за собственост, биха могли да бъдат обезщетени и това няма да е кой знае колко скъпо. Около 400 лева на декар е реалната цена на земята според нейната категория, така с около 1500 до 2000 лева би бил решен проблемът, но трябва да бъде свършена известна техническа работа.

На последната среща на кметовете от малките населени места в общината завчера Румен Петров отново е повдигнал темата, тъй като т.н. нов гробищен парк на квартал «Църква» е отеснял. Според кмета дневно тук се извършват повече тъжни ритуали, отколкото в самия град и терените са изчерпани. Причината е, че жителите на Църква предпочитат да погребват своите близки, живели другаде, в земята, в която са корените им. В момента погребваме масово в частни имоти и това ме притеснява, обяснява църковският кмет и добавя, че от 2008 г. насам непрекъснато пуска докладни за узаконяване.