Ловците от Коркина на бившия дупнишки кмет Първан Дангов изпращат успешен сезон – гръмнаха 25 прасета, сред които 213 кг глиган с 28 см бивни

Ловната дружинка на Коркина след добра слука

Фотографът Владимир Владимиров: Добрите резултати са плод на целогодишен труд, на излети често се събира и „Трио Цекин” – баща, дядо и внук Румен, Даниел и Денис Цекини

Спас и Ицако, въпреки тежестта на годините, успяха да се разпишат и този ловен сезон

 

Успешен ловен сезон изпраща ловната дружинка на бобовдолското село Коркина. За периода, в който отстрелът на едър дивеч бе разрешен, ловците отстреляли над 20 диви прасета, близо 20 хищника и немалко пернати. Казват, че дължат постиженията си на грижите, които полагат за животните.

Сладкодумникът на сезона Благой Динков – Неуморимият, с две точни попадения

„Изминалият ловен сезон за ЛРД – Коркина, спокойно може да влезе в графата „Успешни”. Целогодишно полаганият труд при стопанисването на ловните полета, подхранването на дивеча, регулирането броя на хищниците, засяването на дивечовите ниви, изграждането на нови и поддържането на старите хранилки за сърни и елени, разселването на яребици и кеклици и другите обичайни ловностопански мероприятия дадоха добър резултат.

 

Любовта към гората и нейните обитатели, ведно с положения на моменти доста тежък физически труд, дадоха следните резултати: 25 броя диви прасета, 11 броя чакали, 7 броя лисици, доволно количество пъдпъдък и гургулици.

Спас и Ицако, едни от доайените на групата, които въпреки тежестта на годините си успяха и този ловен сезон да се разпишат.

Още на първия за сезона излет слуката бе на страната на дружинката и ни дари с цели пет броя прасунгери, като единият свиньок от тях бе достоен за всяко едно ловно изложение по света с достолепните си 213 кг и глиги по 28 см”, разказа дупничанинът Владимир Владимиров. Той е част от дружинката от години, служител в ТЕЦ „Бобов дол”, фотограф по призвание – преди време имаше собствено фотостудио „Влад” в центъра на града и един от най-добрите зад обектива в региона, негови снимки са печелили престижни награди.

В най-студените дни единствено волята на ловците и огромното им желание да помогнат на горските обитатели ги спасяваха от гладна смърт. Владислав Замфиров успяваше да пробие и еднометровите снежни навявания, за да осигури спасението на дивеча

От дружинката подчертават, че колективът им е сплотен и разнообразен. В нея членуват ловци от разметанишките села, Дупница, Бобов дол, Кюстендил и София. „Страстта към лова и любовта към природата ни е събрала на едно място. Така модерният термин „човешки материал” тук е кристализирал в изключително качество и разнообразие – от 18-20 -годишни ентусиасти до беловласи майстори на лова. Председателят Първан Дангов (бивш кмет и общински съветник в Дупница, бел. авт.) е успял да обедини около себе си много работлива и сговорна дружинка, чиито членове носят в сърцата си традициите и познанията на своите бащи и дядовци. Не са малко случаите, когато на един излет се събираха баща, дядо и внук, като Румен, Даниел и Денис Цекини, или както ги нарекоха „Трио Цекин” (Сн.1). Има и още едно трио дядо, зет и внук – Спас, Николай и Влади, които се отличиха и с точния си мерник”, обясни още Владимир Владимиров.