Mлади таланти разплакаха публиката в Бистрица с „Еуфория”

Над 100 зрители ги аплодираха и изкараха на бис

Юлияна КОЛЧАКОВА

Mладежите от театралния кръжок към читалището в дупнишкото село Бистрица трогнаха публиката с форум театър на тема „Превенция на различни форми на зависимости“. Над 100 зрители, част от които правостоящи, с интерес наблюдаваха представлението „Еуфория”, аплодираха младите хора и ги изкараха на бис. В очите на някои от зрителите имаше и сълзи.

„Форум театърът бе подготвен по проекта „Аз, вместо ти”, финансиран от Министерството на младежта и спорта, в рамките на национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 „а” от Закона за хазарта за 2022 г. Проектът се изпълни от експерти на театър „Цвете“ в периода 30.07-03.08 и 03.08.-07.08.2022 г. Сценарият на представлението е на участниците – 10 деца и младежи на възраст от 14 до 19 години от театралния кръжок и актьора и експерт на театър „Цвете” Мартин Ноев, който подходи много професионално.
Името на пиесата „Еуфория” носи името на дискотеката, в която се развива действието. В представлението се разказва как една пиянска история и посягане към дрогата води до катастрофа и съсипва живота на един млад човек, който стига до инвалидна количка. Представлението бе представено за първи път в Бистрица, като преди това бе играно в Чепеларе.

„Радвам се, че младежите се справиха блестящо. Публиката беше изключително впечатлена от сюжета и добрата игра на младите актьори. Mладежите неслучайно получиха покани да представят пиесата в част от училищата в Дупница”, каза ръководителката на кръжока Силвия Начева.
След постановката имаше дискусия с публиката относно различните форми на зависимост сред подрастващото поколение и ролята на възрастните за тяхното предотвратяване. Специално за представлението бяха дошли представители на Министерството на младежта и спорта и учители от Дупница.