Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Септември

Марин Рачев

 Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и негов подчинен. Решението бе взето късно в понеделник вечерта. Мотивите – двамата могат да влияят на разследването, ако останат на работа. Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост.

В понеделник стотина души от Септември и кметове на околните села останаха около и в сградата на съда в подкрепа на кмета.

Съдът прие мотивите на обвинението, че Марин Рачев може да окаже влияние на свидетелите от общината и да укрие документи или да ги подправи.

“За мен решението не съответства на доказателствата, които се представиха в днешното заседание и заради това ще обжалваме решението в законово установения срок”, каза Марин Рачев след като съдът се произнесе.

Според защитата този случай е пример как действа Специализираният съд, след като законовите изменения му разшириха правомощията.

“Прокуратурата също в искането си не сочи конкретни имена, на които ще бъде въздействано. Всички тези неща в Наказателния процес, ако се спазват някакви норми като се правим на европейци, би следвало да са конкретизирани и доказани”, заяви адв. Васил Василев, защитник на Марин Рачев.

Според него тези случаи на отстраняване от длъжност тепърва започват. Аргументите му – законовите изменения от 5 ноември миналата година дават много власт на Специализирания съд, който единствено може да гледа тези дела.

Марин Рачев стана първият задържан при акция с участието на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно имущество миналата седмица. Според прокуратурата той е развил корупционна схема в общината, включвайки в нея редица свои роднини, които формално представляват негови фирми в сделки за обществени поръчки.

Кметът получи две обвинения – за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Според предварителните сметки на разследващите с действията си той е нанесъл на общината щети за около 13 млн. лева.