Mazda 3 на старо: отваряйте си очите на четири

МАНИПУЛАЦИЯ? Пулсът ни се покачва, а след това установяваме, че посоченият за смяна на спирачната течност пробег още въобще не е достигнат. Смяната е била извършена през 2018 г., а километражът на комбинирания уред през юли 2020 г. показва по-малко километри. Да не би пък някой да е превъртял (върнал) километража? Оказва се грешка при изписването: по невнимание преди 2 години механикът е записал вместо актуалния пробег планирания за следващата смяна. Започваме успокоени тестовото шофиране. 150 дизелови конски сили и 380 нютонметра – това плаче за магистрала и дълъг път. Не само на теория Skyactiv-D 150 може да измине над 1000 километра с 51-литровия си резервоар.

През 2013 г. преработеният дизел по време на продължителния тест на AUTO BILD достигна разход от 4,9 литра – много добра стойност! Не толкова добри са динамичните характеристики: за да достигне скорост 200, нашият притежаващ ръчни скорости тестови автомобил се поизмъчи доста – очаквахме повече тяга. По време на ускоряване и превключване на предавка усетихме значително намаляване на мощността. Може да има много причини за това – най-често става дума за отлагане на нагар. вероятно по EGR клапана, който не се затваря правилно или се затваря със забавяне. Освен това лопатките на турбината може да блокират заради нагар. Проблемът е вследствие на конструкцията и може да се отстрани посредством почистване. По-сложен е въпросът с разреждане на моторното масло, от който притежателите на Skyactiv-D често се оплакват. За да бъде почистен филтърът за твърди частици (регенерационен цикъл), инжекторите със закъснение впръскват дизелово гориво, което не бива възпламенявано в горивните камери, а трябва да осигури подходяща температура за филтъра за твърди частици и свободно пропускане.

Проблемът: по стените на цилиндрите през буталните пръстени една част от горивото достига до кръга за циркулация на моторно масло. Това се случва особено често при използвани на къси разстояния автомобили. Симптом: нивото на маслото на максимум. Опасността: повреда на двигателя заради недостатъчно смазване. Съвет: при покупка проверявайте дали моторното масло е сменяно на кратки интервали. Също така е добре да повдигнете колата на подемник и да проверите дъното за наличие на ръжда. При нашия 4-годишен модел бе така. Познато ни е и от по-стари модели на Mazda.

РЪЖДАТА ОТНОВО Е ПРОБЛЕМ ЗА MAZDA

Проблемите с ръждата са ни познати от предшественика (BL), който през 2011 завърши с отлична оценка продължителния тест на AUTO BILD, но при разглобяването имаше доста ръжда – след само 2 години. При тестовия ни автомобил от поколение BM нещата изглеждат по подобен начин: след пет години експлоатация има ръждиви петна по заварки, ръбове и някои елементи. При втора Mazda 3 (първа регистрация 2015) положението бе същото. Трябва да обсъдите „лечението“ със сервиза. Нашата категорична препоръка: допълнителна консервация!

ИЗВОД

Големият дизелов мотор блести с нисък разход на гориво, но не и с много мощност, като крие някои скъпоструващи слаби места. Солидните бензинови агрегати без турботехника са и икономични. За съжаление е повече от необходима: проверката за корозия.

От TÜV не са особено доволни. Окачването, спирачките и светлините показват слабости./ autobild.bg