Министър Радев разпореди проверка защо са купени патрулки за ”слепи” камери

 

Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил проверка защо са закупени патрулки, които са неподходящи, за да заснемат камерите, монтирани в тях, ясен образ.

Това стана ясно на извънредна среща в МВР за безопасността по пътищата. Според Валентин Радев проблемът се дължи на това, че някой не си е свършил работата, когато е писано техническото задание в поръчката.

Проблемът е в състава на стъклата на новите 278 патрулни автомобила “Киа”, поради което снимките от камерите не могат да бъдат разчетени.

Както стана ясно, пътните полицаи пробвали да монтират обектива TFR1-M на предното или на задното стъкло на “Киа”. Но поради различния кварцов състав на стъклата и наклоните, под които се пречупва светлината, снимките ставали мътни. Преди години производителите на мобилните радари TR4D и камерите им TFR1-M са съобразили техните параметри с използваните тогава патрулки. А когато миналата година МВР купувало новите автомобили, никой не се сетил, че може да се появи несъответствие.

Директорът на националната полиция Христо Терзийски обясни, че ще се ползва триножник за камерите, които не могат да бъдат ползвани в новите патрулки. Проблемът е, че стъклата на новите автомобили са много по-висок клас от тези на сегашните коли и през тях не може да се снима, обясни той. Предприети са били действия за стандартизиране и сертифициране на камерите от старите автомобили, които да бъдат изнесени и ползвани в новите превозни средства.