„Музикаутор” и община Сандански подписаха меморандум за сътрудничество, кметът Котев: С музика и спорт ще привлечем младите и образовани хора в града

 

BG Music Festival е гвоздеят във визията на общината за развитие на туризма чрез културата

Меморандум за сътрудничество подписаха община Сандански и организацията на композитори и автори „Музикаутор”. Това се случи днес, 9 юни 2017 г., на съвместна пресконференция на тема „Изкуството развива градове“ с организатора на BG Music Festival, който се провежда точно по това време в гр. Сандански.

„Още преди няколко години имахме дебат как да развиваме туризма в общината“, посочи кметът на община Сандански Кирил Котев. Той обясни, че решението е било мотивирано от желанието да се привлекат интелигентни, образовани и културни хора, а това може да се случи именно чрез културата и спорта. „Така имаме възможност да образоваме и нас самите“, коментира Кирил Котев.

На пресконференцията бе посочено, че партньорството с Виктор Касъмов – организатор на BG Music Festival, както и на ежегодния международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин Фолк“ – Сандански, е част от визията на общината за развитие на културата. Според Виктор Касъмов това се потвърждава и от ремонтирането на летния театър в града, което всъщност е подкрепа за музиката.

От своя страна изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров изтъкна, че авторското право като неразделна част от изкуството е способът културата да бъде стимулирана. „Законът не задължава общините и затова приветстваме готовността на г-н Котев да информира ползвателите на територията на общината за задължението им да лицензират музиката, която използват“, коментира Иван Димитров. Той посочи, че Виктор Касъмов е сред ползвателите, които винаги правят това и така средствата стигат до хората, които създават културен продукт.

Страните се обединиха, около виждането, че по този начин могат да развиват, модернизират и надграждат културата, а това има пряк принос за бизнеса и икономиката на градовете.