Началникът на микробиологичната лаборатория в МБАЛ проф. Енчо Савов: Болници като в Самоков могат да спестят до 900 000 лв. годишно при правилно приложение на антибиотиците

д-р Красимира Ковачка

Проф. Савов изнесе лекция по инициатива на управителя д-р Красимира Ковачка по повод световна кампания

 

Между 200 и 900 000 долара годишно могат да бъдат спестени  в големите и малки болници като в Самоков при правилно приложение на антибиотиците. Това заяви по време на семинар в МБАЛ – Самоков проф. д-р Енчо Савов. Той води лекция на тема „Вредни ли са антибиотиците” по инициатива на управителя на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка. Презентацията е по повод Световната седмица за насърчаване към разумна употреба на антибиотици.

Проф. Савов

Към представеното проявиха интерес много лекари от самоковската болница. „Тази седмица е посветена на благоразумната употреба на антибиотици. Тази програма е промоцирана за първи път през 1996 г. в Америка от двама американски интернисти и започва да работи през 2008 г. Тогава аз имах щастието да присъствам на Националния конгрес на американските микробиолози във Вашингтон. Подпомагането правилната употреба на антибиотика става чрез подходящ избор на антибиотици, правилното дозиране, начин на прилагане венозно или перорално и времетраене на антибиотичната терапия. Първичната цел е да се оптимизира клиничният изход и да се минимизира токсичността и възникване на резистентност. Втората цел е да се редуцират разходите при използване на антибиотици. Трябва да се насърчи разумната употреба на антибиотици, тъй като проблемът с бактериална резистентност е твърде голям. При правилно приложение антимикробната употреба се намалява от 22 до 36%, а годишните спестявания на финансови средства е между 200 и 900хил долара, т.е. годишно могат да бъдат спестени в големите и малки болници като Самоков. „После анибиотичната ера означава край на модерната медицина такава, каквато я познаваме“ – това е цитат на д-р Маргарет Чейн от 2012 г., която е генерален директор на Световната здравна организация. В Европейския съюз, а също и в САЩ 25 хиляди за година умират от инфекции, причинени от такива микроорганизми. Напомняме на медици, пациенти и цялата общественост за необходимостта от рационална антибиотична употреба и политика”, заяви проф. Савов.

Пред „Вяра” той допълни: „При правилна употреба антибиотиците не са вредни. Вредни са, когато не се използват рационално”.

Проф. Енчо Савов е доктор на медицинските науки. Той е бивш ръководител с 38 години стаж на катедра „Военна епидемиологична и хигиена” и на лабораторията по микробиология при ВМА – София. Завършва медицина във Висшия медицински институт в София. Специализира многократно в Институт „Роберт Кох“ в Германия, Института по серуми и ваксини във Варшава, Полша, Университета „Еразъм“ в Ротердам, Холандия, университет по медицина в Лайден, Холандия, Института по микробиология в Оейраш, Португалия, Института по микробиология при ВМА – Мюнхен, Германия. Автор е на 280 научни труда. Участва в написването на четири медицински книги. Днес професор Савов е началник на микробиологична лаборатория в МБАЛ – Самоков.