Намериха в Мосул списък със 173-ма терористи, готови да ударят в Европа

Иракски войници празнуват превземането на Мосул

 

Списък с имената на 173-ма членове на “Ислямска държава” (ИД), готови да извършат терористични атаки из Европа, е намерен в Ирак, пише германският вестник “Велт”. Списъкът е бил открит при акция на иракски командоси в хода на офанзивата за освобождение на Мосул. Освен имената той съдържа и снимки на ислямистите и данни за тяхното месторождение. Повечето от потенциалните терористи произхождат от Ирак. Останалите са граждани на Тунис, Мароко, Йордания, Таджикистан и Саудитска Арабия, а шестима са родени в Белгия, Германия, Холандия и Франция.

Американски разузнавателни служби са анализирали документа и са разпратили предупреждения към полицейските служби в европейските страни.

Под номер 70 в списъка е името на екстремист от Германия – Сами Дж., по прякор Абу Асид ал-Алмани. Той е 27-годишен и е живял в град Золинген в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Германия той е бил водещ член на забранена салафитска организация. През есента на 2012 ислямистът напуска Германия и отпътува за Египет, оттам за Либия, а по-късно през Турция в Сирия, където се присъединява към ИД. Съпругата му и детето му са го последвали.

През последните години 6000 джихадисти от Европа са отпътували за Сирия и Ирак. Германската разузнавателна служба вече предупреди, че ИД подготвя целенасочено атентаторите си за интервютата за уреждане на бежански статут в Европа.